OECD: Menová politika ECB je stále nedostatočná!

Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) ešte stále nedostatočná, a to aj napriek tomu, že úrokové sadzby boli nedávno znížené na rekordné minimum.

Podľa OECD by centrálna banka mala svoju menovú politiku mala ešte viac uvoľniť. Referenčnou hodnotou má pri stanovaní menovej politiky mali byť inflačné očakávania.

Ako je známe, všeobecným cieľom ECB je udržovať cenovú stabilitu pod ročnou mierou inflácie 2 percentá. Z tohto pohľadu tu má ECB ešte stále priestor, pretože v súčasnej dobe miera inflácie v eurozóne dosahuje “len” 1,2 percenta.

Záporná sadzba pri depozitách

Organizácia OECD okrem toho naznačila, že ECB by mohla znížiť úrokovú sadzbu pri bankových depozitách až do záporných hodnôt. Práve toto opatrenie je v súčasnosti predmetom diskusie, aj keď naďalej k nemu badať výrazný odpor.

Otázne totiž je, či by tento krok prispel k rozhýbaniu úverovej aktivity. Záporná sadzba na bankových depozitách by znamenala, že komerčné banky by pri zaparkovaní dodatočnej likvidity v ECB ešte museli zaplatiť (čiže by nedostávali žiadny úrok, ešte by museli zaplatiť).

Ďalšie možnosti menovej politiky vidí v rozšírení doterajších nákupov krytých dlhopisov či korporátnych bondoch. Zvážiť by tiež mala špeciálne programy na stimuláciu úverov, ktoré v súčasnosti praktizuje Bank of England.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre