Keď Japonsko odpúšťa dlhy!

Japonsko ešte viac posilňuje svoje obchodné vzťahy s Barmou. Na znak podpory pre túto krajinu oznámilo poskytnutie novej pôžičky a taktiež odpustenie zvyšku doterajšieho dlhu.

Konkrétne ide o odpísanie 1,74 miliardy dolárov starého dlhu a poskytnutie novej pôžičky vo výške 500 miliónov dolárov. Oznámenie prišlo práve v čase návštevy japonského premiéra Šinza Abeho v krajine. Už minulý rok pritom Japonsko odpustilo Barme dlh vo výške až 3,4 miliardy dolárov.

Vzťahy sa stále zlepšujú

Japonsko je pre Barmu hlavným prispievateľom a dobré obchodné vzťahy si s touto krajinou udržiavalo už v priebehu rokov vojenskej vlády.

Návšteva Šinza Abeho bola pritom vôbec prvá návšteva priamo japonského premiéra od roku 1977. Aj to je znak toho, že dobré vzťahy medzi krajinami sa ešte viac zlepšujú. Nová pomoc, ktorú Japonsko Barme prisľúbilo, má prispieť k realizácii projektov rozvoja infraštruktúry a údržby elektrárni.

Japonský premiér počas svojej cesty navštívil aj miesto nového navrhovaného prístavu a priemyselného parku, ktoré budú obe krajiny spoločne rozvíjať.

Od roku 2011, kedy moc na Barme prebrala civilná vláda, prešla krajina programom reforiem. Okrem toho boli prepustené stovky politických väzňov a uvoľnená bola taktiež dovtedy rozsiahla cenzúra. EÚ, rovnako ako aj Spojené štáty ako reakciu na zlepšujúci sa vývoj v krajine väčšinu sankcií voči Barme následne zrušili.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre