Historická dohoda medzi Čínou a Švajčiarskom

Koncom uplynulého týždňa došlo k podpisu mimoriadne dôležitej dohody. Čína a Švajčiarsko totiž podpísali vzájomnú rámcovú dohodu o voľnom obchode.

Stalo sa tak vôbec prvýkrát v histórii, čo Peking podpísal takýto typ obchodnej spolupráce s veľkou západoeurópskou ekonomikou.
K podpisu došlo počas oficiálnej návštevy čínskeho premiéra vo Švajčiarsku. Ide nie len o prvú zmluvu Číny o vytvorení zóny voľného obchodu s kontinentálnou európskou krajinou, ale tiež o prvú takúto dohodu s niektorou s 20 najväčších ekonomík sveta.

Hodnota vzájomného obchodu medzi oboma krajinami dosahuje 26 miliárd dolárov a Čína je pre Švajčiarsko tretím najväčším obchodným partnerom po Európskej únii a USA.

Švajčiarsko hodinky, Čína textil a potraviny

Švajčiarsky vývoz do Číny tvoria predovšetkým hodinky, lieky, stroje, či mliečne výrobky. Naopak Čína najviac vyváža textil a potraviny.

Čínsky premiér Li Keqiang sa po podpise zmluvy nechal počať, že uzavretá dohoda má obrovský význam pre voľný obchod v globálnom rozmere. Švajčiarsky prezident zas označil dohodu ako „skutočný míľnik“. Pred samotnou ratifikáciou tejto veľmi dôležitej dohody musí ešte prebehnúť jej schválenie v oboch komorách švajčiarskeho parlamentu.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre