Dow Jones opäť s týždennou stratou. Po mesiaci!

Ako sme už uviedli v našim predošlých príspevkoch, obchodovanie za uplynulých 5 dní akciám veľmi neprialo. Po nadmernej radosti a euforických nákupoch sa na finančné trhy dostavila korekcia, ktorá akciám či už v Európe, Ázii alebo USA nadelila nemalé straty.

Ako už hovorí samotný nadpis príspevku, akciový benchmark z Wall Street – Dow Jones Industrial si z tohto obchodného týždňa odnáša prvú týždennú stratu za posledný mesiac, a to vo výške 0,33 %.

Americký index ale nemusí byť v smútku, veď týždeň predtým si pripísal 1,5 %-né zhodnotenie. O tom, že americké akcie sú v súčasnosti jedny z najvyhľadávanejších, svedčí aj 16 %-né zhodnotenie tohto trhového indexu od začiatku roka.

Pritiahnu sa kohútiky s likviditou?

Dôvody prevahy medvedích investorov nad býkmi sú jasné. Trh jednoducho čakal na korekciu, na ktorú mu dali dôvod nepriaznivé dáta z Číny a taktiež rôzne úvahy zo strany americkej centrálnej banky. Federálny rezervný systém už začal “nahlas” rozmýšľať, že by najväčšej ekonomike sveta pritiahol kohútiky s likviditou.

Niektorí centrálni bankári už nejaký čas apelujú na to, že extrémne uvoľnenú menovú politiku je potrebné zmierniť. O možnosť dupnutí na brzdu už hovorí aj šéf FEDu, Ben Bernake. Pre akcie nejde o dobrú správu, pretože likvidita im dávali dôvod na zber akciových ziskov.

Predajňa Abercrombie & Fitch (wikimedia)

Výpredaje pri akciách Sears a Abercrombie & Fitch Co.

Čo sa týka pohľadu na jednotlivé akciové tituly, priam hrôzostrašný piatok majú za sebou akcie amerického holdingu Sears, ktoré si odpísali viac ako 13 %. Dôvod je jasný. Spoločnosť sklamala trh hospodárskymi výsledkami za uplynulý kvartál, keď ohlásila nečakane vysokú stratu.

Dôvod na slzy majú aj akcie Abercrombie & Fitch Co., ktoré si z piatkového obchodovania odniesli 8 %-nú stratu.

Spoločnosť, ktorá je jedným z popredných predajcov oblečenia pre 18 – 24 ročných sklamala nepriaznivými hospodárskymi vyhliadkami.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre