10 príčin, prečo manažéri zlyhávajú!

Nedávno som sa v knihe „NH Mysli a zbohatni“ dostal k siedmej kapitole s názvom Plánovanie, kde ma zaujal priamy a účinný prehľad dôvodov, prečo vodcovia „pohoria“ a stávajú sa neúspešnými.

Nakoľko ide o naozaj výstižné dôvody neúspechu riadiacich pracovníkov, rozhodol som sa, že sa s nimi podelím aj s našimi čitateľmi.

1. Ako prvú príčinu neúspechu uvádzam neochotu vykonávať prostú prácu. Všetci veľkí vodcovia sú príznační tým, že im nevadí vykonávať akúkoľvek prácu, ktorej vykonanie požadujú od iných. Ak sú manažéri neochotní vykonávať prosté úlohy, dávajú neúspechu čoraz väčšiu šancu presadiť sa!

2. Druhou príčinou, prečo manažér pohorí, je strach z toho, že podriadení sa stanú jeho konkurentmi. Napoleon Hill uvádza, že vodcovia, ktorí sa boja, že niekto z podriadených prevezme ich miesto, si môžu byť istí, že tieto obavy sa skôr či neskôr naplnia. Miesto tohto strachu by sa lídri mali zamerať na to, aby zvyšovali výkon ostatných a zaškoľovali zástupcov, ktorým sa budú môcť zdôveriť.

Len včera sa na našej facebookovej fan-page objavil super výrok od Ralpha Nadera, ktorý pridáva na významnosti tejto príčiny: „Úlohou lídra je produkovať viac vodcov, nie viac následovníkov.”

3. Dôraz na autoritu vodcu – keď som sa dostal k tejto príčine, hneď ma napadol môj obľúbený výrok zosnulej Margaret Thatcherovej – „Byť vodcom je ako byť dámou. Ak musíte hovoriť, že ňou ste, tak ňou nie ste.“ Presne tak. Ak je vodca skutočným lídrom, nepotrebuje to zdôrazniť ničím iným, než svojim správaním.

— Čítaj viac tipov a rád v našej rubrike: Tipy a triky —

4. Sebeckosť – žať všetky pocty iba pre seba, tým sa veru skvelí lídri nevyznačujú. Pravý manažér si nepriznáva žiadne pocty. Naopak, prenecháva ich ľuďom, ktorých vedie, pretože vie, že táto chvála im dodá výrazný stimul, vďaka ktorému budú pracovať usilovnejšie. Takže sebecký vodca nie je žiadny vodca!

5. Neschopnosť zvládnuť detaily je ďalšou príčinou, prečo sa z manažérov stávajú neúspešní vodcovia. Ak chcete byť dobrým lídrom, musíte mať pod palcom všetky detaily spojené s vašou pozíciou. Musíte mať prehľad o podrobnostiach. Povedať, že na určité veci nemáte čas, je priznanie neschopnosti. Musíte poznať každý detail, ktorý sa viaže na vašu pozíciu vodcu.

Lojálnosť je zrejme najdôležitejšia vlastnosť vodcov.

6. Napoleon Hill dobre vedel, že líder bez predstavivosti jednoducho nie je to “pravé orechové”. Ako uvádza, bez predstavivosti vodca nie je schopný vytvárať dôležité plány a taktiež zvládať mimoriadne udalosti.

7. Zrejme nikto nepochybuje, že bez lojálnosti nemôže skutočný líder existovať. Ide o TOP vlastnosť vodcov, bez ktorej sa na manažérskom poste dlho neohrejú. Veď kto by chcel byť riadený niekým, komu nikto nedôveruje?

8. Ďalšou príčinou, prečo manažéri zlyhávajú, je zdôrazňovanie titulu. Nikdy, nikdy neklaďte na svoj titul veľký dôraz, pretože to robia len tí, ktorí nemajú čo iné zdôrazniť. S titulmi sa zároveň spája formálnosť a predvádzanie, ktoré v kancelárii lídrov nemá čo robiť.

9. Nestriedmosť – Podriadení nerešpektuje nestriedmych vodcov, čiže tých, ktorí sa poddávajú obžerstvu. Ako Hill uvádza, nestriedmosť (vo všetkých podobách) ničí vytrvalosť a vitalitu tých, ktorí jej holdujú.

10. Posledným dôvodom neúspechu vodcov je očakávať plácu za to, čo viem, a nie za to, čo so svojimi vedomosťami robím. Svet ľuďom neplatí za to, čo vedia. Vodcovia sú platení za to, čo sami robia alebo čo vďaka ním robia ostatní.

Knihu od Napoleona Hilla s názvom NH Mysli a zbohatni nájdete aj v našom kníhkupectve!

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre