Čínska mena je najsilnejšia za posledných 19 rokov!

Čínska mena Renminbi (alebo tiež juan) sa v piatkovom obchodovaní v Šanghaji dostala až na úroveň 6,1316 za americký dolár, čo pre čínsky juan predstavuje posilnenie na 19-ročné maximum.

Aktuálna úroveň zvyšuje pravdepodobnosť, že čínska centrálna banka zníži úrokové sadzby, čím obmedzí nadmerný príliv zahraničného kapitálu. Niektorí odborníci varujú, že krajina bude v najbližších rokoch čeliť masívnemu prílevu finančných prostriedkov, čo bude tlačiť na zhodnotenie kurzu a taktiež rastu spotrebiteľských cien.

V prvom štvrťroku 2013 devízové rezervy Číny, ktoré sú najväčšie na svete, vzrástli o 131 miliárd dolárov na rekordných 3,44 bilióna dolárov.

Oproti roku 2005 sa čínska mena voči doláru zhodnotila už o 20 %. Silný výmenný kurz je nepríjemný najmä pre tamojších exportérov.

Ako vidieť na grafe nižšie, kým na začiatku minulého roka bolo na kúpu jedného amerického dolára potrebných 6,300 CNY, teraz je to len 6,13 CNY (čínska mena posilňuje, takže na kúpu jedného dolára je potrebných menej jednotiek).

Vývoj menového páru USD/CNY za posledné dva roky
xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre