Smutnejší a chudobnejší. Takí sú Taliani kvôli kríze!

Taliani sú v dôsledku pretrvávajúcej hospodárskej krízy a vysokej nezamestnanosti nespokojnejší než tomu bolo pred niekoľkými rokmi.

Podľa najnovšej správy národného štatistického úradu ISTAT sa príjmy talianskej rodiny od roku 2008 znížili o 2,2 %. Kúpna sila domácností za rovnaké obdobie oslabila o 4,8 %.

Takmer jedna zo štyroch talianskych domácností sa považuje za sociálne znevýhodnenú. Viac ako polovica talianskych rodín nemôže ísť raz ročne na jeden týždeň na dovolenku. K minulému roku tu pod hranicou chudoby žilo 8,6 milióna Talianov, čo je 2-krát viac než pred dvomi rokmi.

Ako uvádza správa, viac ako tretina Talianov je s aktuálnou hospodárskou situáciou spokojná len veľmi málo, 16,8 % obyvateľov nie je spokojných vôbec. Výrazne zasiahnutí krízou sú najmä mladí Taliani. Nezamestnanosť mladých tu dosahuje úroveň 40 %, na ekonomicky slabšom juhu to je až 50 %.

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa už od polovice roka 2011 nachádza v hospodárskej recesii. Ekonomiku chce do pohybu dostať nová vláda Enrica Lettu, ktorý však zdôraznil, že krajinu bude viesť v súlade s rozpočtovými pravidlami Európskej únie.

Ešte dnes chce tamojší minister práce, Enrico Giovannini na stretnutí s odborármi a zamestnávateľmi prezentovať plány na boj proti nezamestnanosti mladých ľudí.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre