Ryanair: Aj napriek vyšším nákladom nárast zisku!

Ani rastúce náklady na pohonné hmoty nezabránili spoločnosti Ryanair v náraste ich celoročného zisku. Zisk po zdanení vzrástol za kvartálny rok končiaci 31. marcom o 13 % na 569 miliónov eur, pričom tržby boli na úrovni 4,88 miliardy €.

Za dané obdobie došlo aj k pozitívnemu vývoju v počte prepravených pasažierov. Počet prepravených osôb vzrástol o 5 % na 79,3 milióna. Prispelo k tomu aj 217 nových liniek, pričom sa ich celkový počet zvýšil už na 1 600.

Firme sa darí, aj napriek tvrdému konkurenčnému boju a zvyšujúcim sa nákladom na pohonné hmoty. Tie vzrástli o viac ako 290 miliónov eur, pričom predstavujú až 45 % z celkových nákladov.

Ultra-nízky nákladový model

Generálny riaditeľ Michael O’Leary uviedol, že spoločnosti sa takéto pozitívne výsledky podarilo dosiahnuť vďaka ich ultra-nízkemu nákladovému modelu.

Spoločnosť plánuje v nasledujúcom období rozširovanie svojej flotily. V marci spoločnosť objednala až 175 nových lietadiel v hodnote 10,3 miliardy USD, pričom musia byť dodané v rokoch 2014-2018. Rozšíri tým svoju flotilu až o tretinu na 400 lietadiel.
Očakávania do ďalšieho obdobia počítajú so stabilným ziskom aj v práve prebiehajúcom roku. Spoločnosť očakáva zisk v rozmedzí 570 až 600 miliónov eur.

Spoločnosti však nevyšli plány na expanziu, keďže Európska komisia zamietla pokus o prevzatie konkurenčnej Aer Lingus, v ktorej má Ryanair už 30 % podiel. Komisia sa totiž obáva, že by prevzatie obmedzilo hospodársku súťaž na úkor spotrebiteľov.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre