O čom je náhodná prechádzka po Wall Street?

Nedávno sme do nášho kníhkupectva pridali jednu z investičných knižných klasík –  „Náhodná procházka po Wall Street“. Úplne prvé vydanie prišlo na svet v roku 1973. Knihu, ktorú ponúkame v našom kníhkupectve, bola vydaná minulý rok.

Už so samotného názvu vyplýva, že publikácia sa bude venovať investovaniu, obchodovaniu a finančným trhom. Dnes si ale bližšie ukážeme, o čom presne táto “tajomná” kniha pojednáva?

Autor Burton Malkiel (na snímke) v nej výstižne využíva svoje mnohoročné skúsenosti ekonóma, finančného poradcu a investora. Vo svojej knihe ponúka množstvo poučných, praktických a zábavných kapitol, napríklad Šialenstvo davov, kde sa okrem Wall Street havárie z roku 1929 dozviete aj o tulipománii, ktorá postihla Holandsko koncom 16. storočia. Okrem toho sa tiež zaoberá dot-com mániou z roku 2000, pričom zdôrazňuje, že tieto bubliny nie sú žiadnou náhodou!

Poďme ďalej. Malkiel vo svojej Náhodnej prechádzke venuje priestor aj dvom najčastejšie využívaným formám analýzy, a to fundamentálnej a technickej analýze. Táto kapitola je pekným úvodom do problematiky analýz, pričom pri čítaní zrejme zistíte, že Malkiel má väčší rešpekt pred fundamentálnou než pred technickou analýzou (každý nech posúdi sám).

Okrem iného sa autor zaoberá aj zaujímavou témou behaviorálnych financií. O čo ide? Ide o problematiku, ktorá sa venuje skúmaniu účinkov sociálnych a emocionálnych faktorov na rozhodovanie subjektov trhu. Psychológia, sociálne preferencie a tak ďalej.

Jedna z kapitol knihy je venovaná aj budovaniu zdravého investičného fondu. Malkiel veľakrát ponúka svoje názory na rôzne typy investícií a predkladá tiež konkrétne investičné tipy.

V aktuálnom vydaní autor navyše zameral svoju pozornosť aj na rozvíjajúce sa trhy, kde prudký rast a industrializácia môže ponúknuť príležitosti na dlhodobé zisky. 

Ostrieľaní či začínajúci investori s ľubovolnou vysokou či nízkou ochotou riskovať v tejto knihe objavia dôležité fakty a taktiež návod, ako krok za krokom ochrániť a rozmnožovať ťažko zarobené peniaze.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre