Francúzska ekonomika sa zmenšila viac než sa čakalo!

Ako dnes v Paríži informoval francúzsky štatistický úrad, ekonomika Francúzov sa v prvom kvartáli prepadla viac než sa očakávalo.

V mesiacoch január až marec poklesol hrubý domáci produkt (HDP) krajiny o 0,2 %, pričom sa počítalo s poklesom o 0,1 %. Francúzsko sa tak ponorilo do hospodárskej recesie, ktorá je charakterizovaná ako pokles v dvoch kvartáloch po sebe.

Už v poslednom kvartáli 2012 sa ekonomika Francúzska zmenšila, a to o 0,2 percenta  (revidovaný údaj z predošlých 0,3 %). Za podlomením ekonomiky stojí oslabený domáci dopyt a taktiež export krajiny.

K aktuálnym dátam sa vyjadril aj francúzsky prezident Francois Hollande: „Ekonomická situácia krajiny je vážna, nemá zmysel ju zmierňovať.”

Niektorí odborníci očakávajú, že ekonomika Francúzska sa v druhej polovici roka opäť vrátiť do rastového pásma, čomu môžu pomôcť súkromné investície či výdavky štátu. Krajina sa bije s nepríjemnou nezamestnanosťou, ktorá dosahuje rekordnú úroveň. Navyše, nedôvera podnikov a spotrebiteľov voči vláde sa čoraz viac prehlbuje!

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre