Brusel stavia základy k boju s daňovými rajmi

Európska únia v utorok začala rokovania s piatimi štátmi mimo Európskej únie (EÚ) v snahe sprísniť pravidlá týkajúce sa bankového tajomstva a daňových únikov. Jedná sa konkrétne o Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Monako, Andorru a San Maríno.

Rozhovory sú zamerané na zlepšenie teraz platných dohôd o poskytovaní a zdieľaní informácií. Mali by jednoznačne prispieť k znižovaniu daňových únikov a podvodom týkajúcim sa daní či praniu špinavých peňazí.

Prebiehajúce rozhovory sú zamerané na tzv. smernicu o zdaňovaní úspor. Snaha EÚ by však mala pokračovať oveľa vyššie a mal by to byť len prvý krok k vytvoreniu globálneho štandardu o zdieľaní daňových informácií.

Proti je Luxembursko s Rakúskom

„Opozíciou“ vo vnútri samotnej EÚ sú pritom Luxembursko a Rakúsko. Tie boli pôvodne proti presadzovaniu prísnejších pravidiel. Je to pochopiteľné, nakoľko si chcú brániť svoje vlastné pravidlá o bankovom tajomstve, ktoré sú relatívne málo prísne.

Krajiny však so svojich prísnych postojov mierne ustúpili, pričom rozhovory o nových pravidlách nebudú blokovať, avšak účasti na rozhovoroch sa zdržia.

Švajčiarsko už v roku 2009 vyhlásilo, “že v zásade je ochotné diskutovať o rozšírení dohody EÚ o zdaňovaní úspor“, uviedol hovorca švajčiarskeho ministra financií.

Pozitívne sa vyjadril aj kancelár Veľkej Británie George Osborne, ktorý označil európsku Smernicu o zdaňovaní úspor ako základný predpoklad rozvoja celosvetovej výmeny informácii v daňovej oblasti.

S veľkými očakávaniami hodnotí iniciatívu aj slovenský minister financií Peter Kažimír, ktorý sa vyjadril, že tento mesiac sa môžeme dočkať celosvetového prelomu v boji s daňovými únikmi.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre