5 vecí, ktoré dnes potrebujete vedieť!

1. Americké vydavateľstvo Warner Music dostalo od Bruselu zelenú na nákup hudobného štúdia Parlophone, v ktorom sa rodia hudobné skladby hviezd ako Coldplay, Gorillaz či Kylie Minoque.

Európska komisia v stredu schválila prevzatie, nakoľko aj po tomto obchode zostane na trhu dostatočná konkurencia či už zo strany Universal Music Group (UMG), Sony Music či iných nezávislých vydavateľstiev. Warner za Parlophone zaplatí 487 miliónov libier (571 mil. eur).

2. Štatistický úrad Eurostat dnes informoval, že ekonomika eurozóny v prvom štvrťroku poklesla o 0,2 percenta. Aj keď ide o miernejší prepad než v 4. kvartáli 2012, kedy sa ekonomika menovej únie zúžila o 0,6 percenta, aktuálny pokles bol silnejší než odhad analytikov, ktorí počítali s poklesom o 0,1 %.

O viac než sa očakávalo sa prepadlo francúzske hospodárstvo, ktorá sa tak nachádza v recesii. Kým ekonómovia počítali s poklesom francúzskeho HDP o 0,1 %, druhá najväčšia ekonomika menovej únie poklesla o 0,2 %.

3. Prvýkrát v histórii akcie spoločnosti Google prekročili úroveň 900 USD, pričom ešte začiatkom tohto roka stála jedna akcia Google 700 dolárov.

Mnohí poukazujú na prebiehajúcu vývojársku konferenciu s názvom Google I/O, ktorá priniesla uvedenie nového telefónu či nástrojov pre on-line hry. Okrem toho Google v stredu odštartoval svoju novú hudobnú streamovaciu službu, prostredníctvom ktorej si užívatelia môžu púšťať svoje obľúbené skladby priamo z internetu. Akcie Google ukončili obchodovanie so ziskom 3,26 % na 916 dolárov.

4. Štatistický úrad Slovenskej republiky dnes publikoval rýchly odhad HDP a zamestnanosti v 1. štvrťroku 2013. Ako uvádza, hrubý domáci produkt (HDP) v stálych cenách v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2012 vzrástol o 0,6 %. V bežných cenách bol v 1. štvrťroku 2013 vytvorený HDP v objeme 16 816,7 mil. €, čo predstavuje medziročný nárast o 1,6 %. Zamestnanosť na Slovensku medziročne poklesla o jedno percento.

5. V USA sme v stredu mohli vidieť vyhlásenie viacerých ekonomických dát. Poďme sa na ne pozrieť. Ako dnes informovala americká centrálna banka, priemyselná produkcia USA v apríli oproti marcu poklesla o 0,5 %, pričom ekonómovia očakávali pokles len o 0,2 %.

Radosťou nie je ani aktuálna hodnota newyorského predstihového indikátora Empire State Index, ktorý sa v máji prepadol do červených čísel. Jeho aktuálna hodnota poklesla z +1,43 bodu na mínus 3,05 bodu. Trh očakával nárast na 4 body. Empire State index odráža ekonomickú situáciu v štáte New York.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre