5 noviniek utorka, o ktorých by ste mali vedieť!

1. Austrálsky dolár sa prepadol na 11-mesačné minimum, za čo môžu negatívne hospodárske vyhliadky.

Tamojšia vláda uviedla, že ekonomika Austrálie by tento fiškálny rok mala rásť o 2,75 %, pričom doteraz sa počítalo s tromi percentami.

Obchodníci vidia až 65 %-nú šancu, že austrálska centrálna banka opäť zníži kľúčovú úrokovú sadzbu. Austrálsky dolár včera siahol na úroveň 0,9886 amerického dolára, čo je najmenej od júna 2012.

2. Madrid má po včerajšom dni dôvod na radosť, keďže Španielsko sa v utorok refinancovalo pri najnižších úrokoch za posledné 3 roky. Krajina prostredníctvom 6-mesačných a 12-mesačných  dlhových cenných papierov získala 4,05 miliardy eur.  Výnos jednoročného dlhopisu poklesol o 0,24 percentuálneho bodu na 0,99 %, čo je najnižšia úroveň od apríla 2010.

O čerstvé peniaze sa dnes postaralo aj Slovinsko. Krajina, ktorá sa potýka s problémami bankového sektora, získala 54,7 milióna eur, pričom cieľom bolo požičať si 60 miliónov.

3. Priemysel eurozóny sa v marci postaral o príjemné prekvapenie, keď priemyselná produkcia menovej únie v medzimesačnom porovnaní vzrástla o jedno percento. Ekonómovia pritom počítali len s 0,5 %-ným navýšením. Napriek tomu bol februárový údaj revidovaný mierne nadol, a to z predošlých +0,40 % na 0,30 %.

Okrem toho bola v utorok ohlásená májová hodnota ZEW indexu, ktorý vzrástol z aprílových 36,3 bodu na 36,4 bodu.

4. Štatistický úrad Slovenskej republiky v utorok informoval o aprílovom vývoji spotrebiteľských cien. Spotrebiteľské ceny sa v apríli  v porovnaní s marcom v úhrne nezmenili.

Zvýšili sa ceny v odboroch odevy a obuv o 1,6 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 0,5 %, rozličné tovary a služby o 0,4 %, vzdelávanie o 0,3 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,2 %. Klesli ceny v odboroch bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá; doprava zhodne o 0,4 %, zdravie o 0,2 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,1 %.

5. Vzhľadom na reformné úsilie Grékov prikročila ratingová agentúra Fitch k posilneniu gréckeho ratingu. Úverové hodnotenie krajiny tak bolo zvýšené z predošlej známky „CCC“ na „B-„, čo je hodnotenie odrážajúce špekulatívnu investíciu.

Ako agentúra Fitch uvádza vo svojom vyhlásení, Grécko značne pokročilo v znižovaní deficitu štátneho rozpočtu a taktiež deficitu bežného účtu.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Komentáre