Taliansko dnes získalo 8 miliárd eur. Tu sú úroky!

Taliansko sa aj naďalej teší nízkym úrokom na dlhopisovom trhu. V dnešnej aukcii 3-ročných, 5-ročných a 13-ročných dlhopisov si táto krízou sužovaná krajina požičala celkom 8 miliárd eur.

Cez dlhopisy so splatnosťou v roku 2016 krajina získala 3,5 miliardy €, pričom výnosnosť poklesla z marcových 2,29 % na 1,92 %.

Prostredníctvom 5-ročných dlhopisov Taliani získali 3 miliardy € a cez dlhové cenné papiere splatné v roku 2026 krajina získala 1,5 miliardy €. Pri týchto 13-ročných dlhopisoch úrok predstavoval 4,07 %, pričom v aukcii vo februári to bolo až 4,55 percenta.

Podmienky refinancovania Talianska sa v poslednej dobe výrazne zlepšili, za čo môže vznik novej vlády pod vedením premiéra Enrica Lettu. Napriek tomu sa ekonomika krajiny aj naďalej nachádza v nepriaznivej situácii a verejný dlh v dôsledku absencie hospodárskeho rastu narastá.

Okrem toho sa pod uvoľnenú situáciu na dlhopisovom trhu podpísala aj Európska centrálna banka, ktorá sa zaviazala, že pre záchranu eura spraví všetko, čo je v jej silách.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

máte naponáhlo, alebo je to štandard ten Váš pravopis? Už mi to nedá – denne… Pri týchto 13-ročných dlhopisov

super..len skoda ze ekonomika je stale na tom nedobre :// tam by mala ecb nieco spravit (alebo skor vlada)