Otvárajte šampus. DAX je najvyšší v histórii!

Nemecký akciový benchmark DAX 30 prepisuje históriu, keďže dnes jeho hodnota pokorila doterajší rekord z roku 2007.

K 15:00, kedy tento článok publikujeme, si pridáva jednopercentný zisk na hodnotu 8186 bodov. Doterajšou maximálnou hodnotou bola úroveň 8 157 bodov.

Index DAX 30 odráža vývoj 30 najväčších verejne obchodovateľných spoločností v Nemecku. Na svet prišiel prvého júla 1988, takže onedlho oslávi 25 rokov. Od svojho zrodenia sa hodnota indexu 8-násobne zhodnotila!

Dobrou otázkou je, čo býkov ženie vpred?! Možno sú niektorí zmätení, pretože európska ekonomika sa zmieta v kríze a akciové indexy sa po celom svete dotýkajú maxím.

Napriek tomu majú akciové trhy za sebou výbornú výsledkovú sezónu, keďže väčšina z firiem prezentovala lepšie než očakávané výsledky za prvý kvartál!

Veľkým impulzom pre akciové trhy sú v súčasnosti peniaze centrálnych bánk, ktoré likvidnými injekciami poháňajú akciové kurzy nahor. Nejde pritom len o Spojené štáty. Masívne menové stimuly môžeme vidieť v Japonsku, Veľkej Británii a čoraz viac v eurozóne. Ešte nikdy predtým neboli finančné injekcie, ku ktorým sa dnes centrálne banky sveta priklonili, tak obrovské ako dnes!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre