5 noviniek piatka, o ktorých by ste mali vedieť!

1. Európska únia dnes publikovala makroekonomickú predikciu pre krízou postihnutý Cyprus.

Ostrovný štát, ktorého bankový sektor prechádza ťažkým obdobím, by mal podľa projekcie EÚ tento rok zaznamenať hospodársky pokles o 8,7 %. Nezamestnanosť Cypru by tento rok mala vzrásť z minuloročných 11,9 % na 15,5 %.

2. Svoje výsledky za prvý kvartál prezentovala známa technologická spoločnosť LinkedIn. Profesijná sociálna sieť ohlásila zárobok 0,45 dolára na akciu. Trh očakával 0,31 USD/akciu, takže zárobok prekonal predpovede analytikov.

Napriek tomu LinkedIn pre druhý kvartál predpovedá tržby v rozmedzí od 342 až 347 mil. dolárov, pričom analytici očakávali až 359,2 mil. Akcie LinkedIn Corporation v piatok stratili zhruba 13 %.

3. Po prvýkrát vo svojej histórii sa akciový index Dow Jones dostal nad úroveň 15 000 bodov! Akciové kurzy dnes ťažia z prekvapivo pozitívnych dát amerického trhu práce, ktorý si v apríli pridal 165 tisíc pracovných miest. Očakával sa pritom iba 140-tisícový prírastok.

Miera nezamestnanosti USA v apríli poklesla na 7,5 %. Akcie od rekordných úrovní neodradila ani aktuálna hodnota ISM indexu pre sektor služieb, ktorá v apríli poklesla o 1,3 bodu na 53,1 b.

4. Akcie spoločnosti Adidas dnes vzrástli na rekordné maximum. Spoločnosť v piatok zverejnila svoje výsledky za prvý kvartál  – prevádzkový zisk najväčšieho producenta športových potrieb v Európe sa v prvom štvrťroku navýšil o 8,1 % na 442 miliónov.

Nemecký koncern navyše potešil svojimi celoročnými vyhliadkami, keď pre tento rok očakáva až 70 %-ný nárast zárobku. Akcie Adidas vzrástli o viac ako 6 %.

5. Tretia najväčšia banka v Európe, francúzska BNP Paribas avizovala, že jej zárobok v uplynulom kvartáli medziročne poklesol o 45 %. Napriek tomu je zisk na úrovni 1,58 mld. eur vyšší než očakávali analytici.

Tí banke predpovedal čistý zisk na úrovni 1,38 mld. dolárov. Generálny riaditeľ banky uviedol, že za poklesom stojí oslabený dopyt po úveroch, ktorý je odrazom zhoršenej ekonomickej situácie v eurozóne. Okrem toho sa úroky na pôžičkách nachádzajú na nízkej úrovni. Čo sa týka vkladov, tie na všetkých trhoch pokračovali v náraste.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre