ECB znižuje sadzby na historické minimum!

Vzhľadom na slabé ekonomické prostredie v eurozóne dnes Európska centrálna banka (ECB) znížila kľúčovú úrokovú sadzbu o 0,25 percentuálneho bodu na 0,50 %. Ekonómovia tento krok očakávali, avšak našlo sa aj mnoho takých, ktorí počítali s nezmenenou úrovňou.

Zástancovia nízkych sadzieb neustále opakujú, že nízke sadzby sú vzhľadom na nepriaznivú situáciu v Španielsku, Taliansku ale aj vo Francúzsku potrebné. V Španielsku a vo Francúzsku nezamestnanosť dosahuje rekordné úrovne! Európska komisia očakáva, že tento rok ekonomika eurozóny opäť poklesne.

Zníženie sadzieb na nové historické minimum by okrem iného malo podporiť aj zvyšujúce sa kapitálové požiadavky na komerčné banky.

V reakcii na očakávané zníženie úrokovej sadzby sa dnes Francúzsko refinancovalo pri rekordne nízkom úroku. Pri 10-ročných dlhopisoch úrok poklesol na 1,81 %, čo je najmenej než kedykoľvek predtým.

Doplnené:  Prezident Európskej centrálnej banky (ECB), Mario Draghi dnes na konferencii v Bratislave zdôraznil, že centrálna banka je v prípade potreby pripravená konať.

Konferencia sa začala o 14:30 po tom, čo dnes centrálni bankári rozhodli o znížení hlavnej refinančnej sadzby na rekordné minimum 0,5 %.  Draghi uviedol, že problémom eurozóny zostávajú vysoké úrokové sadzby na bankových úveroch, ktoré čerpajú malé a stredné podniky. ECB chce s európskymi inštitúciami diskutovať a problém vysokých úrokových sadzieb vyriešiť.

ECB uviedla, že “prenosný kanál” jej menovej politiky bol narušený, pričom tento problém sa bude snažiť riešiť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre