Appka Shazam si verí. Má miliardovú hodnotu?

V rádiu počujete hrať super pesničku, ktorej názov ani interpret vám nie je známy a vtedy do rúk beriete múdry telefón či tablet. Stlačíte biele S-ko v čiernom kruhu a čakáte. Bingo, názov pesničky je na svete.

Hovoríme o čoraz obľúbenejšej aplikácii na rozpoznávanie hudby Shazam, ktorá už má viac ako 300 miliónov užívateľov v 200 krajinách. Ako je už z úvodu zrejmé, aplikácia Shazam je šikovným nástrojom, ktorý vám identifikuje neznámu skladbu za pár sekúnd. V jej databáze sa aktuálne nachádza približne 27 miliónov skladieb.

Britský developer, ktorý za aplikáciou stojí, si je svojho rastu vedomý. Spoločnosť verí, že prvotnej verejnej ponuke akcií (IPO) bude ocenená na jednu miliardu dolárov.  Ambiciózny cieľ nemusí byť až tak prehnaný, keďže o úspechu mobilnej aplikácie sa nedá pochybovať.

Appka  je mimoriadne rozšírenou – v USA na Apple Store sa nachádza v TOP 10-ke najpoužívanejších aplikácií. Ako uvádzajú analytici, londýnsky start-up bude musieť presvedčiť investorov, že má plán udržateľného rastu. Musí ukázať, že má spôsob, ako udržať užívateľov. Nemožno zabúdať ani na konkurenciu, napr. SoundCloud.

Samozrejme, investori si plne uvedomujú, aký veľký význam majú mobilné zariadenia a aplikácie v živote ľudí. Za uplynulý fiškálny rok spoločnosť dosiahla tržby 21,8 mil. libier. Príjmy aplikácie pochádzajú najmä z predaja digitálnej hudby na iTunes.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre