Ja som zakladateľ. On je riaditeľ!

Nie je vôbec pravidlom, že zakladateľ firmy musí byť aj jej výkonný riaditeľ, tzv. CEO.

Prípady z praxe ukázali, že mnohí úspešní podnikatelia si na vedenie svojej firmy zvolili človeka, o ktorom si myslia, že ju bude kormidlovať lepšie než on sám. Prečo to tak je?

Ešte pred samotnou odpoveďou na túto otázku je dôležité uviesť, čím by sa mal správny riaditeľ, líder, vodca vyznačovať. V prvom rade je to o vedení ľudí – mal by to byť človek, ktorý vie z ľudí vyťažiť maximum. Ako raz povedal motivačný rečník Brian Tracy, “cieľom každého manažéra by malo byť dosiahnutie maximálnej návratnosti ľudského kapitálu”. Líder jednoducho musí vedieť ako na ľudí. Keď sa im niečo nedarí, neskritizuje ich, ale nasmeruje ich k poučeniu. Vie ich správne stimulovať a zároveň odmeniť.

Ak sa zakladateľ firmy s týmito vlastnosťami nestotožňuje, volí človeka, ktorí sa na vedenie ľudí hodí viac než on. Napriek tomu ale existuje veľa prípadov, kedy je zakladateľ a riaditeľ firmy jedna a tá istá osoba.

Zoberme si slávneho investora Warrena Buffetta, ktorý je naďalej hlavným kormidelníkom investičného holdingu Berkshire Hathaway. O tom, že ho túto investičnú spoločnosť vedie naozaj skvele, svedčí priemerný 20 %-ný ročný rast účtovnej hodnoty Berkshire.

Alebo Jeff Bezos (na snímke) – podnikateľ, ktorý založil najväčší on-line obchod Amazon, ho dodnes vedie „za ručičky“. Práve Bezos je považovaný za jedného z najlepších výkonných riaditeľov sveta. Títo muži potvrdili, že sú z nich skvelí nie len podnikavci, ale aj riaditelia.

Napriek tomu vybrať toho správneho riaditeľa pre podnik nie je vždy ľahké. Stali sa prípady, kedy sa z manažéra vykľul “žráč peňazí”. Firemné auto, dovolenka, luxusné obedy a rôzne iné benefity. Manažér firmu vyšiel príliš draho a vlastne na ňom prerobila. Takže nie je manažér ako manažér, na čo by si zakladateľ, ktorý chce funkciou CEO svojho biznisu poveriť iného človeka, mal dávať určite pozor.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre