Ako sa (ne)darilo Goldmanom a sladkým vodám

Ako ste si už mohli všimnúť, nachádzame sa v centre výsledkovej sezóny, kedy korporácie predkladajú svoje výsledky za prvý kvartál. Dnes sa na trh dostali čísla spoločnosti Coca Cola a banky Goldman Sachs.

Najväčší výrobca nealkoholických nápojov Coca Cola nezačal rok 2013 najlepšie.  Spoločnosť ohlásila zárobok na úrovni 1,75 mld. dolárov, čo je medziročný pokles zisku o 15 %.

Kým pred rokom zisk na akciu dosiahol 45 centov, teraz to bolo len 39 centov. Celkové tržby Coca Coly poklesli o jedno percento na  11 miliárd dolárov. Silným regiónom bola Latinská Amerika, kde tržby v prvom kvartáli vzrástli o 4 percentá. Spoločnosť predpokladá, že trh Latinskej Ameriky bude naďalej silným zdrojom príjmov.

Goldmani sú spokojní

Podobne ako banky Wells Fargo, JP Morgan či Morgan Stanley, aj banka Goldman Sachs dokázala odštartovať rok s lepším zárobkom. V prvom štvrťroku banka zarobila 2,2 miliardy dolárov, čo je o 5 % viac ako v rovnakom období pred rokom.“S našim výkonom v prvom štvťroku sme spokojní“, komentoval výsledky šéf banky Lloyd Blankfein.

Banka zredukovala aj personál, ktorý je z dôvodu vysokých platov najväčšou nákladovou položkou. Počet zamestnancov finančného domu tak poklesol o 400 na 32 tisíc.

Goldman Sachs je investičnou bankou, ktorá nemá klasické pobočky a taktiež neposkytuje sporenie či úvery. Za ziskmi chodí na kapitálový trh, pomáha veľkým podnikom s IPO (prvotná verejná ponuka) či spravuje majetok bohatých klientov. Len samotná divízia investičného bankovníctva zarobila 1,57 mld. dolárov, čo je nárast o 36 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre