Zlata sa zmocnili medvede. Stráca viac ako 6 %

Zlato oficiálne vstúpilo do medvedieho trhu, keď po tom, čo sa v piatok dostalo pod panický výpredaj, dnes (k 13:30) opäť stráca viac ako 6 %.

Mnohé veľkobanky pri tejto komodite už znížili svoju cieľovú cenu. Napríklad analytici francúzskej veľkobanky Societe Generale v marci uvádzali, že zlato v do konca roka klesne na 1375 dolárov. Zdá sa, že žltý kov sa s touto úrovňou zoznámi omnoho skôr, keďže už dnešná cena skĺzla na 1409 dolárov za uncu.

Pozorovatelia trhu tieto masívne odpisy pripisujú aj problémom maličkého Cypru, ktorý opäť rozvíril nepríjemnú tému dlhovej krízy. Krajina bude potrebovať viac prostriedkov než sa prepodkladalo, čo na finančných trhoch ochromilo chuť na rizikové aktíva, ako sú akcie či komodity.

Náladu na finančných trhoch dnes okrem iného zhoršili aj ekonomické dáta z Číny – druhá najväčšia ekonomika sveta v prvom štvrťroku rástla o 7,7 %, pričom v poslednom kvartáli 2012 zaznamenala 7,9 %ný nárast.  Na neuspokojivé ekonomické dáta zareagovali aj európske akcie, ktoré sú ponorené v červenom.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre