5 udalostí, o ktorých by ste dnes mali vedieť!

1. Luxus nám stále chutí! Svedčia o tom rastúce tržby francúzskej korporácie LVMH, ktorá zastrešuje značky ako Louis Vuitton, Hennessy, Tag Heuer, Givenchy či Moët & Chandon.

Ako spoločnosť v pondelok avizovala, jej tržby za prvé tri mesiace 2013 medziročne vzrástli o 6 % na 6,95 miliardy €. Oproti predošlému obdobie ale bolo zaznamenané mierne oslabenie tržieb, za čo podľa spoločnosti môže aj vyšší kurz eura voči svetovým menám. Divízia vín a destilátov, ktorá zahŕňa aj šampanské Moet & Chandon, zaznamenala 6 %-ný nárast predaja.

2. Po piatkových výpredajoch si zlato nevydýchlo ani dnes. Investori ho poslali nadol o takmer 10 %, keď svoju hodnotu za uncu znížilo o nepríjemných 140 dolárov. Aktuálna hodnota na úrovni 1356 dolárov je najnižšia za posledné dva roky.

Pondelkový vývoj predstavuje najväčšiu dennú stratu zlata od roku 1980. Pozorovatelia trhu hovoria o panickom výpredaji. Dôvodom sú pomerne nízke inflačné očakávania či vyššia atraktivita akcií pre dobré firemné výsledky.

3. Insolventný foto priekopník Kodak dnes avizoval, že predal svoju divíziu skenerov (spolu s príslušným softvérom) japonskému producentovi tlačiarní Brother. Cena transakcie predstavuje 210 mil. dolárov.

Obchod ale ešte nie je úplne odklepnutý, keďže ho musí schváliť konkurzný súd. Rozhodnutie by malo padnúť v júni. Dovtedy bude Kodak hľadať kupca, ktorý by za divíziu skenerov ponúkol viac.

4. Dnešné dáta z amerického trhu nehnuteľností priniesli sklamanie. Index národnej asociácie staviteľov (NAHB) v apríli poklesol na 42 bodov. V marci jeho hodnota predstavovala 44 bodov. Trh tento vývoj prekvapil, nakoľko počítal s nárastom hodnoty indexu na 45 bodov. Aprílový pokles je už tretí za sebou. Okrem toho sme dnes mohli vidieť vývoj Empire State Indexu, ktorý poklesol z predošlých 9,24 bodov na 3,05 bodov.

5. Po tom, čo svoje rekordné zisky za prvý kvartál 2013 v piatok predstavili veľkobanky Wells Fargo a JP Morgan, sa nenechala zahanbiť ani americká banka Morgan Stanley.  Ako dnes tento finančný dom avizoval, za uplynulý štvrťrok zarobil 3,8 mld. dolárov, čo je medziročný nárast o 30 %. Trh bol s výsledkami mimoriadne spokojný a poslal hodnotu akcií Morgan Stanley o tri percentá nahor.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre