5 vecí, o ktorých by ste v piatok mali vedieť!

1. Americká veľkobanka Wells Fargo v piatok zverejnila svoje hospodárske výsledky za prvý kvartál, ktoré dopadli lepšie než sa očakávalo.

Banka za prvé tri mesiace roka 2013 zarobila 5,2 miliardy USD, čo je v porovnaní s minulým rokom nárast o 22 %. „Toto je najväčší štvrťročný zisk v histórii”, uviedol finančný riaditeľ banky Tim Sloan.

Svojimi číslami investorov potešila aj banka JP Morgan, ktorá zarobila 6,5 mld. USD, čo je medziročný rast o 33 %. Za radostnými číslami oboch finančných domov stojí oživenie na americkom trhu nehnuteľností.

2. Zlato má za sebou veľmi zlý deň, keďže k 23:00 stráca 5 % hodnoty. Žltý kov sa už nachádza pod úrovňou 1500 dolárov/uncu a aktuálne sa obchoduje pri 1486 USD. Mnohé svetové veľkobanky ako Goldman Sachs, Bank of America či Société Générale vyhlásili, že obdobie zlatého boomu skončilo.

Odborníci tvrdia, že klesajúca cena zlata ja odrazom nových vyhlásení americkej centrálnej banky FED, ktorá sa pomaly ale isto chystá ukončiť obdobie masívneho uvoľňovania menovej politiky.

3. Spotrebiteľská dôvera v USA, ktorú vyhodnocuje Univerzita Michigan, sa v apríli nečakane zhoršila. Príslušný index poklesol z marcových 78,6 b. na 72,3 bodov, čo je najnižšia hodnota od júla minulého roka. Finančné trhy táto hodnota výrazne sklamala, sa očakávalo, že hodnota indexu sa v apríli nezmení.

Index, ktorý zohľadňuje nákupnú náladu Američanov, vzniká na základe telefónneho prieskumu v 500 domácnostiach. V piatok nepotešil ani vývoj amerických maloobchodných tržieb, ktoré v v marci poklesli o 0,4 %.

4. Ako dnes informoval štatistický úrad SR, vo februári bol na Slovensku zaznamenaný medziročný pokles zamestnanosti v piatich sledovaných odvetviach.  Relatívne najviac zamestnanosť poklesla v stavebníctve, a to o 4,4 %. Nižšia bola aj v priemysle o 1,6 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 1 %, vo veľkoobchode o 0,5 % a v maloobchode o 0,4 %.

Okrem toho úrad informoval, že kým priemerná mesačná mzda vo februári rástla v odvetviach ako maloobchod, predaj a oprava motorových vozidiel či stavebníctvo, pokles bol zaznamenaný v informačných a komunikačných činnostiach , doprave a veľkoobchode.

5. Virtuálna mena Bitcoin pokračovala aj v piatok v rapídnych poklesoch, keď sa dostala na úrovni 60 dolárov. Ešte v stredu sa pritom obchodovala za 266 dolárov.

Mena, ktorá vznikla v roku 2009, je decentralizovanou menou a nestojí za ňou žiadny regulátor. Spočiatku slúžila na transfery medzi hackermi, avšak v poslednom období sa čoraz viac o nej hovorí aj medzi investormi a obchodníkmi.

Medzi hlavných investorov do virtuálnej meny sa radia dvojičky Winklevoss, ktoré Marka Zuckerberga, zakladateľa Facebooku obvinili za ukradnutý nápad.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Foto: wikimedia

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre