5 vecí, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. „Ak Nemecko nechce prijať eurobondy, malo by opustiť eurozónu!“ Takto sa dnes vo Frankfurte nad Mohanom vyjadril slávny americký investor George Soros (na snímke).

Hviezdny investor tak opäť nešetril kritikou na krízový manažment Nemecka. Podľa jeho slov táto najväčšia ekonomika EÚ robí pre euro len to, čo je nevyhnutné, ani za mak viac!

2. Výstražný štrajk baníkov v juhoamerickej krajine Čile dnes ochromil produkciu medi. Podľa odhadu zväzu v utorok prestalo pracovať približne 45 tisíc baníkov.

Tamojší zamestnanci požadujú vyššie mzdy, vyššiu bezpečnosť pri práci a zoštátnenie súkromných a lítiových baní. Štátny banský podnik Codelco odhaduje, že z dôvodu 24-hodinového štrajku vznikla strata 35 mil. dolárov.

3. Európska komisia žiada vládu Slovinska, aby prijala rýchle politické reformy a rozpočtové škrty a zabránila hroziacej bankovej a finančnej kríze.

„Potrebujeme okamžité a rýchle kroky, aby sme v budúcnosti zabránili kríze“, uviedol dnes v Bruseli predseda Európskej komisie, José Manuel Barroso. Ako prehlásil, krajina potrebuje rýchlu konsolidáciu verejných financií, ktorá by nebránila udržateľnému hospodárskemu rastu.

4. Ako v utorok uviedol Štatistický úrad SR, v mesiaci január 2013 sa zo Slovenskej republiky vyviezol tovar v hodnote 4 831,5 mil. €, čo je medziročný nárast o 7,6 %. V rámci najvýznamnejších obchodných partnerov vzrástol vývoz do Nemecka o 3,3 %, Českej republiky o 2,9 %, Poľska o 33,1 % či Ruskej federácie o 39,2 %. V januári rástol aj dovoz, ktorý dosiahol 4 475,5 mil. €. Import sa tak medziročne navýšil o 6,7 %

5. Ratingová agentúra Fitch v utorok potvrdila rating druhej najväčšej ekonomiky sveta Číny, avšak vyjadrila obavy o jej finančnú stabilitu.

Dôvodom obáv je skutočnosť, že objem úverov od roku 2009 rastie rýchlejšie než ekonomika.  Pomer čínskych bankových úverov k hospodárskemu výkonu dosahuje 135 %, čo je spomedzi rozvíjajúcich sa trhov tretia najvyššia hodnota. Ako Fitch avizoval, dlhodobý úverový rating zostáva na úrovni A+.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Foto: friedman.thomas

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre