Zaujímavosti dnešnej tlačovky prezidenta ECB

“Podieľanie sa bankových klientov, veriteľov či spoluvlastníkov na reštrukturalizácii bankového sektora na Cypre nie je žiadnym modelom pre zachraňovanie bánk v eurozóne”. Aj toto na svojej dnešnej konferencii vo Frankfurte nad Mohanom vyhlásil prezident Európskej centrálnej banky (ECB), Mario Draghi.

Čo sa týka hospodárskych vyhliadok, tu Draghi finančné trhy príliš nepotešil, keďže spochybnil možné ekonomické oživenie v druhej polovici tohto roka. Ako uviedol, predpoklad, že ekonomika eurozóny bude v druhej polovici roka 2013 rásť, podlieha rizikám. Ako dodal, so zhoršenou ekonomickou situáciou môže prísť aj ďalšie menové uvoľňovanie (napr. aj cez zníženie úrokovej sadzby).

Euro na tieto slová zareagovalo výrazným oslabením pod úroveň 1,28 dolárov. V dobe,  kedy publikujeme tento príspevok (18:00) sa už spoločná európska mena spamätala z najhoršieho a menový kurz EUR/USD dosahuje úroveň 1,2860 dolárov.

Čitatelia Zero Hedge vraj nerozumejú dlhovej kríze

Zaujímavosťou tlačovky bola tiež otázka Scotta Scolanoa, reportéra z nemeckej spravodajskej agentúry DPA. Po tom, čo Scolano zozbieral otázky čitateľov známeho finančného blogu Zero Hedge sa Draghiho spýtal, aké plány na ochranu finančných trhov má ECB v prípade, že niektorý členský štát eurozóny opustí menovú úniu?

Dnešná tlačová konferencia ECB – otázka Scotta Solanoa

Draghi uviedol, že otázky boli formulované ľuďmi, ktorí výrazne podhodnocujú význam eura pre Európanov a taktiež podhodnocujú objem politického kapitálu, ktorý bol do eura investovaný. Ako prezident ECB uviedol, stále sa len pýtajú otázky typu kedy sa zrúti euro, čo ak zajtra niekto odíde z eurozóny atď..

Zahraničné média si Draghiho odpoveď vysvetlili po svojom – podľa prezidenta ECB vraj čitatelia tohto blogu nerozumejú problémom eura.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre