5 udalostí stredy, o ktorých by ste mali vedieť!

1. Ako dnes informoval Americký burzový dohľad SEC, verejne obchodované spoločnosti môžu o svojich dôležitých novinkách informovať aj cez sociálne siete Facebook a Twitter.

Ako ale SEC podotkol, investori by mali vedieť, že sociálne profily spoločností budú použité na tieto účely. Ide o to, že určitá skupina akcionárov nemôže byť zvýhodnená nad ostatnými len preto, že podnik zverejňuje informácie selektívne.

2. Robustnejší vývoz vďaka vyšším cenám komodít spôsobil, že Austrália vo februári zaznamenala najnižší deficit obchodnej bilancie za posledných 14 mesiacov.

Kým v januári deficit zahraničného obchodu Austrálie predstavoval 1,22 miliardy dolárov, vo februári to bolo len „jemných“  178 miliónov $ . Ekonómovia očakávali, že deficit sa zníži na 1 miliardu $, takže skutočný výsledok poriadne prestrelili.

3. Americký indikátor ISM pre sektor služieb, ktorý patrí k najvýznamnejším indikátorom za Atlantikom, dnes priniesol na finančné trhy sklamanie. Jeho hodnota v marci poklesla z predošlých 56 bodov na 54,4 boda, pričom ekonómovia očakávali pokles “len” na 55,5 boda. Oslabená hospodárska klíma mala negatívny vplyv aj na americké akcie, keď hlavné indexy stratili približne po jednom percente.

Portugalsky premier Pedro Passos Coelho (wikimedia)

4. Vláda v Portugalsku dnes prežila hlasovanie o dôvere, keď parlament zastavil jej pád 131 hlasmi ku 97.

Návrh ľavicovo-orientovanej opozície na vyslovenie nedôvery úradujúcej konzervatívnej vláde bol tak zmietnutý zo stola. Portugalský premiér Pedro Passos Coelho (na snímke)  tento návrh označil za zvrátený a nespravodlivý.

5. Na skutočnosť, že sa americké ropné zásoby nachádzajú na 22-ročnom maxime, dnes cena ropy nemohla nezareagovať. Vo večerných hodinách si ropa Brent odpisuje  2,87 %, ropa WTI stráca 2,52 %.

Podľa údajov americkej vlády sa ropné zásoby navýšili o 2,7 milióna barelov na 388,6 milióna barelov, čo je najviac od roku 1990! Okrem toho bola cena ropy zaťažená slabými makroekonomickými údajmi.

 

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre