OECD: Najväčšie ekonomiky sveta budú rásť rýchlejšie

Hlavné ekonomiky sveta budú rásť v tomto roku rýchlejšie, avšak oživenie v Európe bude aj naďalej pomalé, uvádza Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Silnejší by mal byť predovšetkým rast v USA, Japonsku či Nemecku.

V prvom štvrťroku tohto roka by podľa predpovede OECD malo sedem najväčších ekonomík sveta rásť priemerne tempom až 2,4 %, čo naznačuje výrazné oživenie, keďže ešte v poslednom kvartáli minulého roka tu došlo k poklesu o 0,5 %.

Hlavný ekonóm OECD Pier Carlo Padoan k aktualizovaným predpovediam uviedol: „Pointa je v tom, že sme mierne optimistickejší.“ Organizácia však upozorňuje, že napriek relatívne silnému rastu Nemecka, by ďalšie veľké krajiny ako Francúzsko či Taliansko mali aj naďalej zostať v recesii a to minimálne do druhého štvrťroka tohto roka.

Dôležité preto bude, aby sa krajiny zamerali na opatrenia, ktoré podporia ekonomický rast. OECD v rámci ukážky vhodných podporných opatrení poukázala na nedávne kroky novej japonskej vlády v boji proti deflácii a zvyšovaní rastu.

Keď na Japonsko dopláca Južná Kórea
Južná Kórea znížila svoj odhad hospodárskeho rastu pre tento rok z 3 % na 2,3 %

Práve opatrenia druhej najväčšej ekonomiky Ázie, Japonska, vrátane oslabovania jeho meny, vedie k problémom inej krajiny v regióne a to Južnej Kórei.

Tá vzhľadom na nepriaznivý vývoj musela pristúpiť k zníženiu odhadu rastu pre tento rok z 3 % na 2,3 %. Jedná sa pritom už o druhé zníženie za posledné 3 mesiace.

Zasiahnutý bol predovšetkým vývoz, ktorý sa ocitol pod silným tlakom. Stojí za ním okrem iného silnejúci juhokórejský won, ako aj slabnúci japonský jen, ktorý za posledné mesiace oslabil voči americkému doláru až o 20 %. Tým sa juhokórejský tovar stáva cenovo výrazne menej konkurencieschopný a negatívne tak pôsobí na export krajiny.

V novej správe OECD sa okrem iného uvádza, že krajiny eurozóny robia pokroky v znižovaní svojich dlhov, avšak napĺňanie úspor by mohli presadzovať s miernejším tempom, aby zamedzili negatívnym vplyvom na hospodárstvo.

Podľa OECD môže byť prudké zníženie rozpočtových deficitov kladivom na ekonomický rast.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre