Filipíny boli pasované za dobrú investíciu. Prvýkrát v histórii!

Za posledných 5 rokov sa Filipíny prezentovali ako veľmi dôveryhodná krajina s čoraz silnejším ekonomickým rastom. Tento fakt neobchádzajú ani medzinárodné ratingové agentúry, ktoré ázijskej krajine vylepšili hodnotenie.

Ratingová agentúra Fitch Filipínam zdvihla známku z doterajších „BB+“ na „BBB-„, pričom chválila zdravé verejné financie krajiny. Je to prvýkráv histórii, čo bola táto krajina hodnotená na investičný stupeň. Svoje výhľady nedávno vylepšili aj agentúry Moody´s a Standard & Poor  .

Očakáva sa, že ekonomika Filipín tento rok porastie o 5,5 %, čo jej môžu závidieť aj ekonomiky ako Brazília či India. Hospodársky rozmach pociťujú aj domáce akcie – tamojšia burza si za posledných 12 mesiacov pripísala krásne 31 %-né zhodnotenie.

Aj keď centrálna banka varuje pred bublinou, k profitujúcim na akciovom trhu patria najmä veľké realitné firmy ako Ayala Land či Megaworld. Len v mesiaci február hlavné mesto Manila evidovalo prílev kapitálových tokov v objeme 2,1 miliardy dolárov, čo je medziročný nárast o 40 %.

Smutné na tom všetkom je, že tamojší obyvatelia akosi zlepšenie nepociťujú, keďže až tretina z nich žije pod hranicou chudoby. Vláda sa v poslednom období zamerala hlavne na zachovanie politickej stability, keď nedávno vyriešila konflikt s Malajziou.

Foto: wikimedia

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre