6 chýb, ktorým sa pri predaji nehnuteľnosti vyvarujte!

1. Samozrejme, získať z predaja domu čo najviac peňazí chce každý predajca. Avšak dávajte si pozor na to, aby ste z dôvodu silného emočného vzťahu dom nenadhodnotili. Ľahko sa stane, že za niektoré funkcionality či časti, ktoré si ste na dome zamilovali a ktoré pre kupujúceho doslova nič neznamenajú, budete pýtať veľmi veľa. Nejde o to, koľko úsilia ste dali do rekonštrukcie či aranžovania, nehnuteľnosť musíte oceniť primeranie. Dajte emócie a lásku k vášmu majetku bokom.

Cenu sa tiež nesnažte držať vysoko len kvôli tomu, že ste dom kúpili dajme tomu v dobe, keď trh dosahoval svoj vrchol. V čase, keď nehnuteľnosť predávate, už budú trhové ceny iné. Bohužiaľ, ale budete sa s tým musieť zmieriť.

2. Ako uvádza realitný maklér Nick Jabbour zo spoločnosti Nest Seekers International, chybou mnohých predajcov je, že odmietajú predčasné ponuky. Podľa jeho slov sa najväčšia pozornosť tej-ktorej ponuke ujde počas prvých dvoch týždňov. Čím dlhšie sa objekt na trhu nachádza, tým horší je dopyt po ňom.

Okrem toho nečakajte na jarné či letné obdobie, ktoré je považované za najrušnejšie. Ľudia kupujú domy 365 dní v roku. Nenechajte sa odradiť predajom na jeseň či v zime – uvedomte si, menej nehnuteľností predstavuje menšiu konkurenciu!

3. Vyhnite sa prezentovaniu vášho domu kupujúcemu. Ako sa uvádza v prvom bode, váš emočný vzťah k objektu môže veľa pokaziť. Pri predaji nemôžete brať nič osobne. Každý predajca musí byť pripravený na kritiku svojej krásnej a milovanej nehnuteľnosti, avšak nemôže to považovať za osobnú urážku a na základe toho z obchodu odstúpiť!

4. Zbytočne „neprečačkajte“ svoj dom – tým, že sa budete snažiť mať najkrajší dom na ulici, nič nezlepšíte. Náklady, ktoré vrazíte do “piplania sa” s detailmi, sa vám už nikdy nevrátia.

5. Ďalšia chyba, ktorej sa pri predaji vyvarujte, znie: nestrácajte čas s nepodstatnými kupujúcimi. Ak niekto od vás bude žiadať, aby ste cenu znížili o 20 %, je viac než isté, že si dom nekúpi, ako ten, ktorý bude chcieť spustiť len 3 či 4 percentá.

Okrem toho sa uistite, že kupujúci disponuje potrebnými prostriedkami na kúpu – napr. schválený úver. Ide o to, že takýto druh kupujúceho väčšinu zmluvu neuzavrie a vy budete musieť dom opäť uvádzať na trh (čas+náklady).

6. Ako poslednú chybu uvedieme neporozumenie podmienok realitnej zmluvy, ktoré sú mnohokrát zložité a tým mätúce. Pred uzavretím kontraktu s kupujúcim si dajte zmluvu overiť právnikovi či realitke, aby ste mali jasno v tom, aké povinnosti máte ako predajca (napr. či budete musieť znášať nejaké opravy) alebo čo všetko je započítané v konečnej cene (príslušenstvo, nábytok)

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

tak ja by som moj barak pred predajom minimalne dva dni lestil, tri dni opravoval atd..ale zase je pravda ze kupec si to ani nevsimne a nakoniec ma upozorni na nejaku prkotiu co som si ani nevsimol