7 rád, ako sa zbaviť dlhov

1. Prvá rada znie – Prestaňte panikáriť, neignorujte váš problém, pozrite sa mu priamo do očí a hlavne si prestaňte ďalej požičiavať. Uzatvorte všetky dlhové kohútiky – dajte STOP rýchlym a nízko objemovým pôžičkám, ktoré vás môžu dostať do bludného kruhu a taktiež sa vyhýbajte nákupom cez kreditné karty. Pamätajte: už žiadne úvery!

2. Snažte sa dohodnúť so svojimi veriteľmi – verte, že ani bankám nejde o to, aby na vás hneď volali exekútorov. Práve naopak. Sú ústretové v hľadaní riešení, ako predísť takýmto extrémnym situáciám. Vyhľadajte preto inštitúciu, ktorej dlžíte peniaze a povedzte jej o svojich problémoch. Ak to pôjde, snažte sa zmierniť podmienky poskytnutých úverov (či už úroky, splatnosť..).

3. Ako prvé splaťte menšie dlhy – ak by ste sa najprv rozhodli zmazať väčšie dlhy, vaše menšie pôžičky sa môžu stať neovládateľnými. Ako prvé preto zlikvidujte pôžičky s mesačnom či dvojmesačnom splatnosťou. Potom budete mať čistú cestu pri splácaný veľkých dlhov.

4. Nájdite si nočné brigády – možno to znie zvláštne, no aj situácia, v ktorej ste sa práve ocitli môže byť veľmi nepriaznivá. Či už zoberiete brigádu v nejakých fast-foodových reťazcoch, baroch alebo supermarketoch, každý príjem navyše pomôže.

5. Hľadajte spôsoby, ako znížite vaše súčasné náklady – možno platíte vysoký nájom len preto, že žijete v predraženej lokalite. Presťahujte sa niekde, kde budete platiť menej, prípadne si nájdite spolubývajúceho, spolubývajúcich.

Taktiež si vyhotovte prehľad toho, čo konzumujete, pijete, koľko utrácate na zbytočnosti atď.. Musíte sa snažiť čo najviac orezať svoje náklady.

6. Obzrite sa po možnostiach, ako zvýšiť svoju terajšiu mzdu – skúste napríklad požiadať svojho šéfa, či nemôžete robiť viac hodín, prípadne hľadať možnosť ako postúpiť vyššie a zlepšiť svoj doterajší plat.

7. Zaznamenávajte si váš pokrok – Pohľad na zlepšenie vašej finančnej situácie vám dodá veľkú dávku sily a motivácie. Robte si záznamy, koľko sa vám podarilo ušetriť, zarobiť navyše. Je to ako s diétou – keď vidíte, že sa vám darí chudnúť, jednoducho začnete veriť, že tento systém funguje a načerpáte ďalšiu energiu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

určite si zakryvať oči pred tym ako sa človeku sypu úroky a pribúdaju dlhy riešenie nieje, ale mnohi to tak bohuzial robia ze si nepriznaju svoju kritickú situaciu a tvaria sa akoby sa nic nestalo – a to je zle

Presne tak…toto je základ, čo by mal spraviť každý nestastny dlznik..minimálne!