5 noviniek utorka, o ktorých by ste mali vedieť!

1. Ostrovný štát Cyprus sa čoraz viac približuje k bankrotu. Parlamentu v Nikózii sa ani dnes nepodarila odklepnúť kontroverzná daň z vkladov, ktorá je podmienkou, aby krajina dostala od medzinárodných veriteľov finančnú pomoc. Ani jeden z poslancov sa k takémuto opatreniu nepriklonil, keď 36 z 56 poslancov bolo proti a 19 sa zdržalo hlasovania.

Krajine, ktorá má týmto výsledkom hlasovania odstavený finančný kohútik z EÚ, tak čoskoro dôjdu peniaze. Ako informovalo jedno cyperské rádio, tamojší minister financií v neskorých hodinách odletel do Moskvy, kde zúfalo hľadá ďalšie zdroje financovania.

2. Bilancie talianskych bánk sú „zatoxikované“ najviac za posledných 12 rokov. Ako v utorok avizovala tamojšia banková asociácia, v januári sa podiel toxických úverov zvýšil na 6,4 %, pričom rok predtým táto kvóta dosahovala 5,4 %. V priebehu roka sa objem zlyhaných úverov navýšil o 18 % na 126,1 miliardy eur. Kým sa talianska ekonomika nepostaví na nohy, asociácia ráta s ďalším prírastkom toxických úverov.

3. Európska automobilová asociácia ACEA v utorok informovala, že vo februári sa v EÚ predalo celkom 795 482 vozidiel, čo je medziročný prepad o 10,5 %. Európske predaje automobilov tak poklesli na historické dno! Ako združenie informovalo, v Taliansku sa predaje prepadli o 17,4 %, v Španielsku o 9,8 % a v Nemecku o 10,5 %. Spomedzi hlavných trhov potešila jedine Veľká Británia, kde vo februári došlo k nárastu predaja automobilov.

4. Španielsko si v utorok prostredníctvom trojmesačných a deväťmesačných dlhopisov požičalo celkom 4,057 mld. eur, čo je viac než stanovený cieľ. Aj napriek nervóznej nálade na finančných trhoch, o ktorú sa aktuálne stará dráma na Cypre, bol dopyt po španielskom dlhu robustný a úroky v porovnaní predošlou aukciou zaznamenali pokles.

5. Softvérový koncern z Kalifornie, spoločnosť Adobe Systems si z prvého fiškálneho štvrťroku odnáša pokles zisku, avšak výsledky prekonali očakávania trhu. Kým analytici počítali so zárobkom 0,31 $ /akciu, skutočnosťou bol zisk 0,35 $/akciu. Obrat amerického koncernu poklesol z 1,05 mld. na 1,01 mld. $, avšak stále bol nad očakávaniami analytikov ktorí predpovedali 985,2 mil. $ .

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre