Buďte sebeckí. Pomôžete tým druhým!

Sebeckosť a „naháňanie“ sa za svojimi cieľmi a snami, ku ktorým môže patriť napr. aj zaobstaranie si luxusného športiaka či bytu na Floride, sú už tradične oblepované nálepkami  typu ZLÉ, CHAMTIVÉ..

Ľudia sa hrajú na supermanov, chcú zachrániť planétu a po svete behajú nové Matky Terezy. Dokonca aj včera som videl minimálne troch Gándhiov (verím, že som to dobre vyskloňoval). 

Toto pokrytectvo pritom neznamená nič iné, ako podkopané ego, ktoré ľudia skrývajú za problémy druhých. Áno, to oni sú sebeckí, pretože očakávajú, že keď zachránia Janka, Jožka a Marienku, budeme ich nosiť na rukách.

Pritom podstatou pomoci druhým je naplnenie vlastných túžob. Presne to je základ. Ak si kúpite tri autá, máte luxusne zariadený barák a stabilný prísun peňazí je pre vás samozrejmosťou, ste kúsok pre fázou, keby sa začneme obzerať po ťažkostiach druhých ľudí (ale musíte mať z toho radosť).

Ak jednoducho nenaplníte svoje vlastné sny a túžby, nesnažte sa hrať na hrdinov, ktorí idú zachraňovať svet. Ak ste ešte nezachránili seba, ťažko budete zachraňovať druhých!

Ak by sa taký Bill Gates, Warren Buffett či Azim Prejmi rozhodli pomáhať druhým, opustili by svoje túžby a nestali by sa z nich miliardári, ktorých peniaze dnes zachraňujú životy (asi viete, o akých filantropoch je reč). Ak by nenasledovali svoje ciele a nechceli by pre seba to najlepšie, ich peniaze by dnes neprúdili do charitatívnych organizácií po celom svete!

Pre všetkých “pomáhačov”, ktorí vyššie uvedené slová nechápu, odporúčam kapitolu „Sobectví je nový altruismus“, ktorú nájdete v knihe Riziko je nová jistota.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

…v podstate keď si kúpim príklad to nové auto,tak si splním svoj sen a tiež sen robotníka čo ho vyrobí že nepríde o prácu…takže mu…..pomôžem:-)..ale…