O tom, ako iní ľudia na vás zarábajú

Ak ste sa rozhodli pre investovanie do určitého aktíva, či už akcií, komodít alebo devíz, zrejme ste sa vystavili radám a správam mnohých “kvázi” profíkov.

Samozrejme, nemyslím tým Investičné Noviny (tie totiž nevlastní žiadna finančná skupina atď.), ale množstvo maklérov, poradcov a analytikov, ktorí “naozaj, naozaj” vedia, kam máte zainvestovať. Áno, podľa mňa vedia, ale to, ako na vás zarobiť.

Núkajú vám množstvo správ o tom, ako idú akcie nahor a všetky aktíva doslova kvitnú, len aby ste spravili nákup a zacvakali im. Potom vás odrazu zasypú komentármi, že sa niekde niečo pokazilo (dôvod si už nájdu), takže lepšie bude vaše portfólio vypredať. Vy kupujete a predávate. A čo oni? Oni sa smejú, pretože im váš obrat prináša provízie.

Či už je to pri akciách alebo životnom poistení, človek sa vystavuje informáciám expertov, ktoré hýbu jeho obchodnými rozhodnutiami. Lepšie bude spraviť presný opak toho, čo sa hovorí, avšak najlepším spôsobom bude ignorovať ich.

Aj keď je pravda, že na burzu vás nevpustia bez sprostredkovateľa, využite ho iba na sprostredkovanie. Nie na poradenstvo a všetky tie kecy. Správajte sa ako hrdý investor, uvažujte samostatne a nedajte sa zmiesť lacnými tipmi!

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

S castou tohto clanku suhlasim,po svete naozaj beha mnoho “expertov”,ktorych poradenstvo smeruje k cielu naplnit ich vlastne penazenky,no nesuhlasim s tym,ze klienti by mali odmietat odporucania a servis odbornika,ktoreho si samozrejme treba vybrat podla urcitych kriterii.Mnoho klientov je sikovnych a zdatnych,no ako sa mozu spravne rozhodnut bez informacii?A tie informacie ako jednotlivci ani nemaju kde ziskat a uz vobec nie sa v nich vyznat.Samostatnymi krokmi bez odborneho poradenstva sa klient nemusi ale moze poskodit a to nie malo.prajem pekny den :-) Katarina