Vrazil do zlata a stráca milióny

Len v mesiaci február si „zlatý fond“ (Gold Fund) amerického investora a hedžového miliardára Johna Paulsona odpísal nepríjemných 18 %. Od začiatku roka fond, ktorý spravuje 900 miliónov dolárov a investuje do akcií a derivátov spojenými s drahými kovmi, stratil už 26 %.

55 % kapitálu firemných investorov a 85 % prostriedkov Paulsona je zainvestovaných v akciách, ktoré priamo súvisia s vývojom ceny zlata. Ide napríklad o akcie spoločnosti Freeport-McMoRan Copper & Gold (FCX), ktoré fond nakúpil v decembri po tom, čo predtým stratili 16 %.

Vo všeobecnosti hedžové fondy v mesiaci februári stratili 0,4 %, čo spôsobil slabý vývoj globálnych akciových indexov.

Soros už predal

K redukovaniu svojich dlhých zlatých pozícií nedávno pristúpil hviezdny investor George Soros. Kým niektorí investori aj naďalej považujú zlato za najcennejšiu investíciu v portfóliu, iní mu veľkú šancu nedávajú. Aj keď dopyt po zlatých šperkoch v Číne a Indii môže zostať stabilný, obavy vznikajú pri investičnom dopyte.

Extrémne uvoľnená menová politika, ktorá vo svete prebudila strach z inflácie a vyniesla cenu zlata k historickému maximu, sa podľa mnohých začne sprísňovať. Dôvodom je lepšie než očakávané oživenie americkej ekonomiky!

Aktuálne sa cena za uncu zlata pohybuje na úrovni 1581 dolárov.

Foto: wikimedia

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre