Fitch orezal taliansky rating. Dôvodom je politická neistota!

Po nejasnom výsledku talianskych volieb prikročila ratingová agentúra Fitch k orezaniu talianskeho ratingu.

Hodnotenie krajiny tak bolo znížené z predošlého stupňa „A-„ na „BBB+“. Navyše, agentúra Talianom pridelila negatívny výhľad, čo znamená, že ďalšie krátenie ratingu je viac než pravdepodobné.

Ako agentúra uviedla, vytvorenie stabilnej talianskej vlády je v nasledujúcich týždňoch nepravdepodobné. Fitch politickú neistotu považuje za prekážku pri presadzovaní dôležitých štrukturálnych reforiem.

Žiadna z politických strán v nedávnych voľbách nezískala väčšinu v oboch komorách. Kým v dolnej komore (snemovňa reprezentantov) drží väčšinu Pier Luigi Bersani, v hornej komore (senát) má absolútnu väčšinu expremiér Berlusconi.

Bersani spoluprácu s kontroverzným Berlusconim odmieta a spojenie s bývalým komikom Grillom, ktorý vo voľbách dosiahol prekvapivo vysoké číslo, je v nedohľadne.

Snemovňa reprezentantov: Ide o väčšiu z dvoch komôr. Skladá sa zo 630 poslancov. Voliť môžu občania, ktorí dosiahli minimálne 18 rokov. Hlasy sa počítajú na celoštátnej úrovni.
Senát:  je zložený z 315 senátorov, ktorí sú volení na regionálnom základe. Hlasujú občania, ktorí dosiahli minimálne 25 rokov.

Fitch ďalej uvádza, že talianska hospodárska recesia je jedna z najsilnejších v Európe. Agentúra očakáva, že verejný dlh krajiny v tomto roku dosiahne 130 percent hrubého domáceho produktu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre