Prognóza: Počítajte so zlacňovaním zlata!

V súčasnosti stojí unca zlata menej než 1600 dolárov, pričom dva roky dozadu sa dotýkala histrocikého maxima 1920 dolárov. Mnohí odborníci to s cenou zlata nevidia ružovo ani v budúcnosti, keď pristupujú k znižovaniu svojich prognóz. Poďme sa spoločne pozrieť prečo.

Aktuálne klesajúcim cenám nahráva masívny odliv peňazí  z newyorského fondu SPDR Gold Trust (najväčší verejne obchodovaný fond sveta), pričom tento pokles pozícii bol najvýraznejší od roku 2004. Pravdou však je, že o najväčší odliv prostriedkov sa postaral hviezdny investor George Soros.

Keď strach z inflácie utícha

Zlato zlacňuje posledných 5 mesiacov, čo je najdlhší klesajúci trend od roku 1997. Najväčším impulzom pre zlacňovanie žltého kovu je odkláňanie sa od nulovej úrokovej sadzby. Stačí pripomenúť, že to bola práve extrémna expanzívna menová politika americkej centrálnej banky, ktorá hodnotu zlata vyniesla do historických výšok (spustenie tlačiarenských lisov v USA od roku 2008).

Ako naznačujú posledné ekonomické dáta, oživenie americkej ekonomiky bude intenzívnejšie než sa pôvodne predpokladalo, čo oddialuje prísun kapitálu od FEDu. Strach z inflácie, ktorý investorov poháňa k nákupu zlata, pomaly ale isto utícha.

Na záver sa pozrime na vyhliadky americkej banky Goldman Sachs, ktorá pre rok 2014 znížila svoju prognózu z doterajších 1750 na 1450 dolárov za uncu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre