5 noviniek, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Na svete je najviac miliardárov než kedykoľvek predtým. Podľa magazínu Forbes, ktorý vyhotovuje známy zoznam boháčov na základe externých odhadov, je najbohatším človekom sveta opäť Mexičan Carlos Slim Helu. Hodnota majetku tohto telekomunikačného magnáta sa odhaduje na  73 miliárd dolárov.

Druhým najbohatším je zakladateľ Microsoftu Bill Gates, tretím španielsky podnikateľ v oblasti módy, Amancio Ortega. Podľa magazínu máme v súčasnosti vo svete až 1426 dolárových miliardárov, čo je o 200 viac ako rok predtým.

2. Španielska nezamestnanosť trhla nový rekord. Ako v pondelok v Madride avizoval národný štatistický úrad, vo februári sa počet nezamestnaných v Španielsku navýšil o 60 tisíc na 5,04 mil. ľudí, čo je prvýkrát v histórii, čo počet nezamestnaných presiahol hranicu 5 miliónov!

Španielska nezamestnanosť by mala ďalej stúpať. Brusel odhaduje, že v tomto roku sa vyšplhá až na 26,9 %. Minulý rok bola na úrovni 25 %.

3. V pondelok v Bruseli sa zišli ministri financií krajín eurozóny (tzv. Euroskupina), aby diskutovali o finančnej injekcii pre chorľavý Cyprus. Nový šéf euroskupiny, Holanďan Jeroen Dijsselbloem avizoval, že na záchrannom balíku pre Cyprus sa zrejme podarí dohodnúť ešte tento mesiac, čo je v súlade s časovým plánom.

4. Akciový index Dow Jones Industrial si v pondelkovom obchodovaní pripísal zisk + 0,27 % a uzavrel na najvyššej úrovni od októbra 2007. Ako tvrdia obchodníci, akcie nahor pohnala nádej, že americká centrálna banka (FED) bude pokračovať vo svojej expanzívnej menovej politike. Dôvodom na pokračovanie skupovania dlhopisov môže byť aj pokašliavajúce čínske hospodárstvo.

5. Japonská spoločnosť Sony ohlásila ambiciózny cieľ. Po konkurentoch Apple a Samsung chce byť tretím najväčším producentom smartfónov na svete. Podľa výskumnej spoločnosti IDC, Japonci na trhu múdrych telefónov vo 4. kvartáli 2012 dosiahli podiel 4,5 %, čo z nich v súčasnosti robí 4. najväčšieho dodávateľa smartfónov sveta. Pred nimi je s podielom 4,9 % čínska spoločnosť Huawei.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Foto: batmoo

xtb
Komentáre