5 TOP noviniek piatka!

1. Prémiovej značke automobilov – Audi sa na americkom trhu darilo aj vo februári. Nemecká automobilka tu predala 10 877 áut, čo je v porovnaní s minulým rokom nárast o štvrtinu. Najpredávanejším modelom bolo vozidlo Audi A4. Výrazný nárast predaja (až o 60 %) zaznamenal aj SUV model, Audi Q5 (na snímke).

2. Americké akcie si v piatok pridali mierne zisky, za čo môžu potešujúce ekonomické dáta. Dow Jones uzavrel o 0,25 % vyššie na 14 089 bodov, širší index S&P-500 vzrástol o 0,23 % na 1518 bodov.

Finančné trhy pozitívne prekvapila spotrebiteľská klíma vyhodnocovaná indexom Univerzity Michigan (telefonický prieskum v 500 domácnostiach). Príslušný index vzrástol z predošlej hodnoty 73,8 bodov až na 77,6 bodov.

O radosť býkov sa postaral aj ukazovateľ ISM index pre výrobný sektor, ktorého hodnota vo februári vzrástla z predošlých 53,1 bodov na 54,2 bodov.

3. Euro sa voči americkému doláru v piatok ponorilo na dvojmesačné minimum, keď presiahlo hodnotu 1,30 dolárov. Podľa predbežných údajov Eurostatu klesla miera inflácie vo februári na 1,8 %, čo vytvára priestor pre ďalšie znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou. Spoločnú európsku menu trápi aj zhoršujúci sa vývoj na trhu práce v krajinách eurozóny.

4. Ako v piatok v Ríme avizoval národný štatistický úrad, v januári sa talianska miera nezamestnanosti vyšplhala na úroveň 11,7 %, čo je nový rekord! Ešte v decembri nezamestnanosť dosahovala 11,3 %. Nezamestnanosť mladých vzrástla z decembrových 37,1 % na 38,7 %. Hlavnou príčinou chorľavého pracovného trhu je absencia ekonomického rastu.

5. Nemecké médium „Die Welt“, ktoré sa odvoláva na interný dokument Európskej komisie, v piatok prinieslo správu, že cyperské banky budú potrebovať finančnú injekciu vo výške 10 miliárd eur. Ešte pred dvomi týždňami experti EÚ, ECB a MMF hovorili o potrebe prostriedkov v rozmedzí  5,9 až 8,8 mld. eur.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Foto: The Car Spy

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre