Toto je kniha, ktorá Warrenovi Buffettovi zmenila život

Warren Bufett, Barack Obama (Wikimedia, photo by Pete Souza)

Je známe, že práve americký finančník a ekonóm Benjamin Graham do tajov investovania zasvätil mnohých úspešných investorov.

Je nepopierateľné, že títo žiaci dnes žnú nemalé úspechy. Azda najväčším a najjasnejším príkladom je legendárny americký investor a miliardár Warren Buffett, ktorý Grahama opísal ako neuveriteľného učiteľa.

Sám Buffett Grahamovu publikáciu Inteligentný investor považuje za knihu, ktorá mu zmenila život.

„Keby som tú knihu v roku 1949 nečítal, mal by som inú budúcnosť,“ povedal na margo knihy tento hviezdny investor. Knihu Inteligentný investor považuje za najlepšiu knihu o investovaní, aká bola kedy napísaná.

Poďme teraz spoločne nakuknúť na učenie, ktorým sa finančný pedagóg Graham preslávil. Ako tvrdia jeho stúpenci, veril v hotovosť. Nepáčili sa mu spoločnosti, ktoré emitovali veľa dlhopisov.

Taktiež tvrdieval, že ak chce človek na Wall Street zarobiť, musí zaujať správny psychologický postoj.

Buffett tvrdí, že Graham kupoval od každého trochu, takže blízka mu bola diverzifikácia. Ako ale veštec z Omahy (ako Buffetta prezývajú) dodáva, pre neho tento štýl nie je príznačný.

Graham bol ochotný nakúpiť aj to, od čoho ostatní dávali ruky preč. Avšak za lacno. Kúpil by preto aj problémové aktívum za menej ako pol dolára, len preto, že bolo podhodnotené. Bol si veľmi dobre vedomý, že ide proti prúdu.

Známy bol aj jeho pohľad na samozvaných finančných expertov. Ich prognózy prirovnával k hodu s mincou. Ako tvrdieval, či už si vyberiete odhad profíkov alebo možnosť hodiť si mincou, dospejete k rovnakému výsledku.

Knihu Inteligentný investor nájdete tu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre