No čo, hrozí tej Argentíne ďalší bankrot?!

Zrejme túto otázku si kladie finančný svet, ktorý kútikom oka sleduje argentínsku tvrdohlavosť, ktorá môže krajinu doviesť k ďalšiemu bankrotu.

Ide o spor s hedžovými fondmi, ktorý zdá sa nemá konca. Fondy, ktoré žiadajú vyrovnanie nesplatených dlhov spred 11 rokov, sa nemôžu dočkať svojich peňazí. Spor vrcholí, keďže argentínska vláda dala včera pred newyorským súdom jasne najavo, že tieto pohľadávky nesplatí!

Koncom októbra minulého roka súd v New Yorku nariadil, aby vláda v Buenos Aires do 15. decembra vyplatila investorovi Paulovi Singerovi pohľadávku v objeme 1,3 mld. dolárov.

Rozhodnutie sa vláde podarilo odsunúť, pričom včera večer sa účastníci sporu stretli opäť. Právnici, ktorí Argentínu zastupujú, dali jasne najavo, že v žiadnom prípade nie je vláda na vyrovnanie dlhu pripravená. Experti hovoria o veľmi silnom oznámení, ktoré neočakávali.

Celé “handrkovanie sa” sledujú aj ratingové agentúry, ktoré v reakcií na to už prikročili k zníženiu argentínskeho hodnotenia.

O čom celý spor je: V hádke ide o vyrovnanie sa s investormi, ktorí po štátnom bankrote krajiny v roku 2002 nesúhlasili s výmenou dlhopisov. Je známe, že mnohí investori, ktorí sa pokúšajú získať svoje peniaze, doteraz nepochodili.

Veritelia sa všemožne cez rôzne súdy sveta snažili o zbavenie štátneho majetku Argentíny či dokonca prezidentského lietadla – avšak neúspešne. Krajina nechce platiť. Otázka preto znie – hrozí krajine ďalšie konkurzné jednanie?

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre