8-700-400. Akcie nahryznutého jabĺčka!

V roku 2000 stáli 8 dolárov. V minulom roku, v čase uvedenia zariadenia iPhone 5 na trh sa ich cena pohybovala na úrovni 700 dolárov. Zrejme už tušíte, že reč je o akciách technologickej spoločnosti Apple, ktorá je pekným príkladom toho, ako sa zo stredne veľkej IT spoločnosti stane svetový gigant.

Aj keď akcie Apple v posledných rokoch zaznamenali neuveriteľný úspech, posledné mesiace im veru neprajú. V uplynulých šiestich mesiacoch si akcie „nahryznutého“ jabĺčka odpísali takmer tretinu hodnoty. Hlavný dôvod? Novinka iPhone 5 sa jednoducho nepredáva tak ako v Apple očakávali.

Odborníci tvrdia, že trh smartfónov, kde je zariadenie iPhone mimoriadne obľúbené (aspoň verzie pred iPhone 5), postihlo nasýtenie. Spoločnosť už okresala hospodárske očakávania pre prvý kvartál 2013, pričom redukovanie výroby badať aj pri najväčšom dodávateľovi Apple, spoločnosti Foxconn. Všetko tak naznačuje tomu, že klesajúce zisky a tržby spoločnosť v aktuálnom kvartáli neobídu.

Pomôžu akciám nové produkty?

Čoraz častejšie sa popri klasických produktoch spoločnosti hovorí o zariadeniach ako Apple TV či Apple iWatch. Špekuluje sa tiež nad lacnou verziou iPhone-u, Apple však tieto dohady popiera.

Tak či onak, vývojári z Cupertina sa pre nasýtenosť trhu zrejme budúmusieť obzrieť po nových produktoch, ktoré by opäť rozsvietili dopyt a naštartovali rekordné zisky.

iWatch (Photo by Brett Jordan)

Pravdou však je, že  cez Apple TV sa zárobky zrejme len tak ľahko nerozbehnú, nakoľko sú pre toto podnikanie príznačné nízke marže, pričom k výmene zariadenia dochádza v priemere raz za 10 rokov. A ako mnohí vieme, nízke marže nie je to, čo Apple hľadá!

Povráva sa, že Američania v súčasnosti experimentujú, ako by mohla vyzerať konštrukcia zariadenia iWatch. Hodinky by mali bežať na systéme iOS a sprostredkovať niektoré z funkcií smartfónov a tabletov. Wall Street Journal uviedol, že spoločnosť už výrobu zariadenia dohadovala so svojim dodávateľom Foxconn. No, nechajme sa prekvapiť, po akom žolíkovi Američania siahnu (až siahnu).

Akcie Apple si včera, kedy sa konalo valné zhromaždenie jej akcionárov, odpísali jedno percento na 444,57 dolárov.

Vybrali sme z nášho kníhkupectva: Kniha Apple zvnútravám ponúka jedinečný pohľad na dianie v kalifornskom Cupertine. Dokáže inšpirovať podnikateľov, vývojárov, manažérov, analytikov, predajcov, ale aj bežných nadšencov nových technológií.

Foto:  jrsnchzhrs
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre