10 vlastností dokonalých lídrov

1. Veľkí vodcovia sú iniciátormi zmien, ktoré sú pre dnešnú modernú dobu priam nevyhnutné. Ľudia sa vraj neboja zmien, to nie. Boja sa neistoty, nepríjemných prekvapení.

Ako líder nemôžete na strach zo zlyhania ani pomyslieť!  Musíte byť odvážny, trúfalý a zároveň zodpovedný. Budúcnosť patrí tým, ktorí sú ochotní podstupovať kalkulované riziko. Určité kroky musíte podniknúť bez záruky úspechu. Veď ako sa hovorí, najväčšou chybou je mať strach, že nejakú chybu urobíte.

2. Mark Thompson a Brian Tracy v knihe Vybudujte skvelú firmu uvádzajú, že tí najlepší lídri strávia 50 % svojho času pozorným počúvaním. Veru tak, dokonalý líder by mal byť dokonalým poslucháčom. Úspešný vodca by sa mal sústrediť výlučne na osobu s ktorou hovorí, bez toho, aby si všímal všetko ostatné!

3. Zdokonaľovanie je ďalším znakom úspešného vodcu. Ako raz povedal Peter Drucker, môžu existovať rodení vodcovia, ale je ich tak málo, že v globálnom meradle je to nepodstatné. Úspešní lídri kladú veľký dôraz na osobnostný rozvoj a zlepšovanie svojich zručností. Majte na pamäti, že človek sa ako vodca nerodí, ale môže sa ním stať!

4. Ďalším nepochybným znakom lídra je skvelé zaobchádzanie s ľuďmi.  Tu sa mi páči  výrok: To, že svojich ľudí platíte ešte neznamená, že pre vás musia vždy pracovať. Nezabúdajte, že úlohou lídra je dosiahnuť cieľ s pomocou iných ľudí. Veď ako raz napísal Thomas Carlyle, veľkého muža spoznáte podľa spôsobu, akým zaobchádza s malými mužmi.

5. Lídri majú víziu, ktorá sa týka niečoho veľkého, niečoho, čo je nad nimi samotnými.  Ľudia jednoducho chcú byť súčasťou niečoho väčšieho, než sú oni sami. Je na vás ako vodcovi, ako povzbudíte a inšpirujete ostatných! Presvedčivá vízia váš tím nakopne, dodá mu presvedčenie a silu. Lídri majú predstavu, kam chcú doviesť svoju organizáciu.

6. Jednou z hlavných vlastností úspešných vodcov je pohľad do budúcnosti. Vodcovia plánujú kroky a vyhodnocujú dôsledky. V prípade, že nezaberie plán A, už majú vo vrecku plán B. Jednoducho sú vpredu, budúcnosť majú na dlani!

7. Ako sa uvádza v knihe Vybudujte skvelú firmu, azda najobdivovanejšou vlastnosťou lídra je autentickosť. Vodcovia sú úprimní a otvorene priznávajú, že majú silné aj slabé stránky. Skutoční lídri jednoducho vedia povedať, že majú silné aj slabé stránky. A verte, že to nie je to isté, ako nariekanie nad chybami a neistotou. Je to úprimnosť a otvorenosť.

8. Vysoké sebavedomie je jednou zo základných vlastností úspešných lídrov. Sebavedomie je odrazom toho, ako veľmi sa máte radi, takže to, aký máte pocit sám zo seba, ovplyvňuje všetky vaše výkony a spôsob, akým riadite ostatných.

9. Ďalšou dôležitou vlastnosťou vodcov je flexibilita – čím viac je líder flexibilnejší, tým zostáva otvorenejší rôznym spôsobom a cestám, ako dosiahnuť stanovený cieľ.

10. Ako poslednú a neodmysliteľnú vlastnosť lídra nemôžeme nespomenúť dôveru. Tým, že naozaj urobíte to, čo poviete, si budujete dôveru vo svojej organizácií. Ak z vás ako vodcu vyžaruje dôvera k vlastným rozhodnutiam, tie isté pocity a prístup sa prenesú aj na ostatných!

Tento príspevok bol spracovaný za pomoci knihy “Vybudujte skvelú firmu”.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre