5 noviniek, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Najväčšia automobilka v Európe, spoločnosť Volkswagen má za sebou rekordný rok, avšak investori dnes poslali jej akcie o 6 percent nadol. Ako to?

Dividenda, ktorú Volkswagen tento rok prisľúbil akcionárom, sklamala ich očakávania. Spoločnosť v minulom roku zarobila takmer 22 miliárd €, čo je najviac v jej histórii! Investorom sa tiež nepáči, že automobilka pre tento rok očakáva stagnáciu prevádzkového zisku, ktorý je trhmi ostro sledovaný!

2. Akcie americkej spoločnosti Hewlett Packard v piatok vzrástli o viac ako 12 percent, za čo môžu lepšie než očakávané výsledky za prvý obchodný kvartál. Aj napriek oslabenému dopytu po osobných počítačoch a notebookoch, spoločnosť dokázala zarobiť viac než sa predpokladalo. Kým trh počítal so ziskom 0,71$ na akciu, skutočnosťou bol zárobok až 0,82$/akciu.

3. Európska komisia dnes zverejnila svoje hospodárske prognózy pre eurozónu. Pre aktuálny rok počíta s poklesom ekonomiky eurozóny o 0,3 % a rastom nezamestnanosti na 12,2 %.

Ide o zhoršený výhľad, keďže predchádzajúci odhad hovoril len o 0,1 %-nom poklese. S hospodárskym oživením môže menová únia počítať v roku 2014, pre ktorý sa očakáva rast HDP o 1,4 %.

4. Singapurskej ekonomike sa koncom minulého roka darilo viac ako sa pôvodne očakávalo. Napriek tomu, že odhady hovorili len o raste 1,1 %, skutočnosťou bol hospodársky rast na úrovni 1,5 %. Za silnejším oživením treba hľadať obnovenie rastu vo výrobnom sektore (komplexná správa už zajtra).

5. Tento týždeň bol priam hororovým pre čínske akcie, keď čínsky akciový index Shanghai Composite zaznamenal najväčšiu týždennú stratu za posledných 20 mesiacov. Akciový benchmark si za celý obchodný týždeň odpísal 4,9 %, čo je najviac od mája 2011.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre