Zisk Manchestru United ide prudko nahor

Anglický futbalový klub Manchester United oznámil za druhý polrok 2012 až 74 % nárast zisku. Zisk pred zdanením dosiahol za posledných 6 mesiacov roka 22,3 miliónov libier. Celkové výnosy rástli najmä so zvyšujúcimi sa príjmami od silných sponzorov, aj keď tržby išli nadol.

Akcie klubu vo vlastníctve rodiny Glazerovcov sa od minulého roku obchodujú na burze New Yorku, pričom ich cena pri vstupe na burzu bola 14 dolárov za akciu. V súčasnosti sa akcie obchodujú za takmer 19 dolárov, čo klub oceňuje na viac ako 3 miliardy dolárov.

—Čítaj tiež: Investovanie do akcií futbalových klubov

Komerčné príjmy klubu od sponzorov ako Nike a AON vzrástli za druhý polrok do 31.decembra 2012 o 26,4 % na 78,6 milióna libier. Klub tiež oznámil, že podpísal novú osemročnú sponzorskú zmluvu na tréningovú súpravu. Výkonný podpredseda Ed Woodward uviedol, že v blízkej budúcnosti budú oznámený ďalší nový sponzori.

Napriek všetkému má klub z Old Traffordu stále dlhy vo výške až 366 miliónov libier a jeho osobné nálady vzrástli o viac ako 10 % na 84,5 milióna libier a to predovšetkým kvôli novým hráčom a zvyšujúcim mzdám hráčov.

Po športovej stránke sa klubu tak isto darí. Darí sa mu v Premier League, ktorú vedie a tak isto aj v Lige majstrov. Klub tvrdí, že po celom svete má až 650 miliónov svojich fanúšikov.

Foto: Paolo Camera

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre