5 chýb hlupákov, na ktorých môžete zarobiť!

Od hlupákov sa môžeme naučiť veľmi veľa. Napríklad to, čo by sme robiť nemali, na čom sa poučiť a následne zvýšiť šance na zárobok. Veď ako tvrdieval samotný kráľ špekulantov André Kostolany – čím by bola burza, keby nebolo hlupákov?!

Poďme sa teda pozrieť na to, čo robia hlupáci a čo by nám zároveň malo slúžiť ako veľký výkričník ponaučenia:

1. Snažia sa dychtivo listovať v ekonomických časopisoch a všemožne načúvať analytikom v médiách, len aby pochytili nejaký ten tip na akciu či komoditu. Nedajbože, ak sa na nich nalepila nejaká insider-informácia od vysokopostaveného zamestnanca akciovky. Zrejme by predali aj dom, len aby na papiere tejto firmy všetko vsadili. Pravdou však je, že ani ten najvyššie postavený človek v spoločnosti nevie, ako sa budú akcie jeho holdingu vyvíjať. Rozhoduje o tom trh, takže správny špekulant analyzuje odkiaľ prichádza dopyt a ponuka, a nie čo mu poradí muž alebo žena X-ypsilon.

2. Doslova naspamäť poznajú aktíva, pohľadávky, záväzky, výnosy, náklady spoločnosti i to, koľko ten-ktorý zamestnanec pracuje a zarába. Do výpočtov vybranej firmy sú až šialene zahľadení, pričom im uniká dôležitý pohľad na trh ako celok. Nadrvení „nepodstatnými“ dátami prehliadnu správanie trhu, ktoré ich nakoniec potopí!

3. Milujú počítače – veru tak, burzoví hlupáci priam hltajú to, čo im vyhodí ich kvázi nadupaný stroj. Pri tomto bode mi nedá odcitovať Kostolanyho vetu – Ak by mal počítač s absolútnou istotou určiť, že nejaká akcia bude o rok stáť 100, už dnes by stála 99. Treba byť preto rozumný a radšej staviť na svoje myšlienky a fantáziu, ktorú počítač nemá!

4. Hlupáci sú “čisté ovce”, ktoré verne nasledujú všeobecný vývoj.  Nakupujú keď nakupuje sused, a sused nakupuje len preto, že nakupujú oni.Pre správnych investorov však platí, že čím sú šikovnejší, tým skôr sa vyberú proti všeobecnej tendencii. Veru tak – nie „ovčí prístup“, ale anticyklické jednanie je jedným z kľúčov úspechu. Správny špekulant ide aj proti väčšine, samozrejme ak má na to správne dôvody.

5. Poslednou chybou hlupákov, z ktorej sa môžete poučiť a na základe toho profitovať je, že im chýba naozajstný zámer. Chovajú sa príliš emocionálne a ako už bolo uvedené, často sa riadia davom, maklérmi či lacnými tipmi. Na burzu prídu bez myšlienky, aby rýchlo zožali zisk, pričom len vytvoria obrat, na ktorom zarobí ich broker.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre