Miliardár postaví Titanic II

Austrálsky miliardár Clive Palmer plánuje postaviť high-tech repliku presláveného Titanicu. Predbežnú dohodu o jej stavbe uzavrel s čínskou lodiarenskou spoločnosťou CSC Jinling Shipyard ešte minulý rok.

Aktuálne oznámil, že záujem o plavbu už prejavili ľudia zo Spojených štátov, Veľkej Británie, Ázie či Južnej Ameriky.

„Záujem je taký veľký, že už pol tucta ľudí ponúklo za možnosť dostať sa na prvú plavbu viac ako milión dolárov,“ pričom prvá plavba je plánovaná na rok 2016, uviedol James McDonald, globálny marketingový riaditeľ Blue Star Line Pty Ltd., čo je prepravná spoločnosť založená Cliveom Palmerom a budúcim prevádzkovateľ luxusnej lode.

Výstavba ešte nezačala, no záujemcov je až až!

Záujem je obrovský, hoci samotná výstavba lode ešte ani nezačala. Zástupca Blue Star uviedol, že verí, že ku podpisu konečnej zmluvy s CSC Jinling dôjde už čoskoro. Zatiaľ však neprezradil, koľko bude Titanic II stáť.

Miliardár Clive Palmer – vľavo (Photo by Benjamin J MacDonald)

Pôvodný Titanic bol najväčší a najluxusnejší zaoceánsky parník. Pri svojej plavbe narazil v Severnom mori na ľadovec a 15. apríla 1912 sa potopil. Zahynulo pri tom viac ako 1500 ľudí.

Palmer uviedol, že nová loď bude rovnako luxusná ako originál, avšak „vyzbrojená“ najnovšou navigáciou a bezpečnostnými technológiami. Konštruktérom má pomáhať aj historický výskumný tím, ktorý sa bude snažiť, aby sa loď pôvodnému Titanicu podobala tak veľmi, ako to len bude možné. Naftová loď bude mať tiež štyri komíny (ako uhlím poháňaný originál), avšak tie budú čisto dekoratívne.

Titanic II bude začiatkom boja s Európou

Titanic II bude konštruovaný v Číne, ktorá je jedným z najsilnejších hráčov v budovaní nákladných a kontajnerových lodí. Pokiaľ ide o stavbu luxusných dopravných lodí, ich podiel na trhu je malý. Ako však uviedol Raymond Tam z Blue Star, Titanic II bude začiatkom masívneho čínskeho boja s európskymi luxusnými lodenicami.

Miliardár Palmer postavil svoj majetok na nehnuteľnostiach a uhlí. Austrálsky magazín BRW odhaduje jeho čisté imanie v minulom roku na 4 miliardy dolárov, hoci známy časopis Forbs hovorí „len“ o 895 miliónoch.

Foto: Elsie esq.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

A že neni penez :) dokonca aj na druhý titanic sa najde :D ale myšlienka zaujímavá..čina môže byt rada za taku zákazku