3 najlepšie platené pozície vo filmovom priemysle

3. Filmové štúdio môže byť nabité najtalentovanejšími scenáristami, režisérmi či megaslávnymi hercami, avšak ľudí zaujíma najmä to, čo im je nakoniec ukázané na obrazovke.

Kameramani – jedna z najdôležitejších súčastí filmového priemyslu (Photo by Guillaume Paumier)

Aj to dôvod, prečo sa v trojici najlepšie platených pozícií filmovej branže nachádzajú kameramani. Ich úlohou je pretransformovať vízie režiséra a scenáristu do podoby videa a filmu. Okrem toho, že kameraman musí byť technicky zdatný, jeho oko musí byť dokonale umelecky vycibrené.

Ich priemerný ročný plat sa pohybuje približne pri 52 000 dolároch, avšak kameramani vyššej úrovne zarábajú oveľa viac!

2. Všetky tie drahé filmy ako Avatar (2,8 mld. $), Transformers (1,1 mld. $) či Pán prsteňov (1,1 mld. $) majú okrem robustných nákladov spoločné aj to, že za nimi stáli talentovaní “maníci” z počítačovo-animovaného sveta.

Animátor (Photo by vancouverfilmschool)

Umelci a animátori stoja pri takýchto filmoch od prvotných plánov až po koniec tvorby. Tradiční karikaturisti či sochári načrtnú prvý koncept rôznych postáv a filmových elementov, ktoré slúžia ako podklad pre transformovanie do digitálnej podoby.

Veru tak, sú to práve títo ľudia, ktorí si z odmien vo filmovom priemysle odkrajujú jedny z najväčších súst. Ich priemerný ročný plat sa pohybuje na úrovni 72,380 dolárov.

1. Ktože to vo filmovom priemysle zarába najviac? Sú to predsa tí najtalentovanejší agenti, ktorí pre svojich klientov zjednávajú platy a rôzne iné výhody a príležitosti.

Filmoví agenti – najlepšie platená práca vo filmovej branži (Photo by vancouverfilmschool)

Či už je to herečka pre reklamu na šampón alebo kaskadér do akčného filmu, ich klienti musia spať v tých najlepších hoteloch, cestovať tým najlepším lietadlom a mať svoje obľúbené jedlo či oblečenie. Po dobre odvedenej práci dostanú 10 % z klientovho zárobku. Ich priemerná ročná mzda sa pohybuje na úrovni 178 tisíc dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre