OECD: Britská ekonomika potrebuje ďalšie stimuly

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojej správe uvádza, že centrálna banka Bank of England by mala byť pripravená poskytnúť ekonomike ďalšie stimuly vo forme nových peňazí.

Britská ekonomika je totiž stále slabá a práve ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania sa podľa organizácie ukazuje ako najlepšia voľba. Centrálna banka doteraz napumpovala do finančného systému 375 miliárd libier.

Niektorí zákonodarcovia účinnosť QE (kvantitatívneho uvoľňovania) spochybňujú, ale podľa OECD by práve ďalšia podobná akcia bola v súčasnej situácii oprávnená. Organizácia vo svojom poslednom ekonomickom prehľade o Veľkej Británii uvádza, že ak ekonomika zostane aj naďalej slabá bolo by odôvodnené ďalšie rozšírenie nákupu aktív centrálnou bankou.

Ďalšou možnosťou by bolo tiež zníženie úrokových sadzieb na nulu, avšak správa dodáva, že takýto krok nebude mať v porovnaní s rozšírením QE také jasné výhody. Prognózy pre Veľkú Britániu hovoria, že tento rok porastie len o 0,9 %, potom ako sa v roku 2012 o 0,1 % prepadla. Britskú ekonomiku zasiahli v posledných štyroch rokoch už dva prepady do recesie a je možné, že sa práve nachádza na pokraji tzv. trojitého dna.

Vo svojej správe OECD podporuje tiež rozhodnutie kancelára Georgea Osborna o potrebe oddeliť investičné bankovníctvo od toho bežného. Organizácia však uvádza, že si to bude vyžadovať starostlivé sledovanie.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

zda sa mi to alebo OECD kazdemu odporuca len tlacit? :DDD to im mozem aj ja tie buletiny vydavat.