Ceny realít v SR: Kde sa nachádzajú a kam smerujú?

Ako uvádzajú výpočty NBS a Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS), priemerná cena za jeden m2 nehnuteľností na bývanie na Slovensku dosiahla vo 4. štvrťroku 2012 úhrnnú hodnotu 1247 €/m2, čo predstavuje zvýšenie o 7 euro v porovnaní s 3. štvrťrokom 2012.

Priemerná cena metra štvorcového nehnuteľností na bývanie vo 4. štvrťroku 2012 oproti 3. štvrťroku 2012 vzrástla o 0,6 %. Na medziročnej báze sa zvýšila o 0,9 %.

Kým priemerné ceny bytov sa znížili, priemerné ceny domov rástli už štvrtý štvrťrok po sebe, čo prispelo k zovretiu nožníc medzi priemernými cenami bytov a priemernými cenami domov.

Poďme sa pozrieť na vývoj cien realít v SR za celý rok 2012. Priemerná hodnota cien nehnuteľností bola o 14€/m2, resp. o 1,1 % nižšia, ako v roku 2011. Priemerné ceny domov a bytov sa v roku 2012 medziročne znížili o v takmer všetkých krajoch SR, okrem Žilinského.

Graf: Medzikvartálne zmeny cien bytov a domov (v %) nbs.sk
Čo čaká ceny domov a bytov v roku 2013?

Nakoľko sa pre aktuálny rok predpokladá oslabenie slovenskej ekonomiky, rok 2013 neprinesie zásadné zlepšenie bonity domácností, ani ich očakávaní do budúcnosti, či ochoty sa zadlžiť kvôli bývaniu. Práve tieto skutočnosti budú s veľkou pravdepodobnosťou určujúce aj pre najbližší vývoj na slovenskom trhu s bývaním.

Na základe toho môžeme na slovenskom trhu realít očakávať  pokračujúcu stagnáciu, a to pre väčšinu regiónov. Pravdepodobne bude v najbližšom období pokračovať aj trend znižovania priemerných cien predražených bytov v novostavbách a taktiež trend stabilizácie priemerných cien rodinných domov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre