Zakladateľ Dell chce odkúpiť svoju spoločnosť späť!

Michael Dell, zakladateľ spoločnosti Dell uviedol, že ju plánuje odkúpiť spať. Spoločnosť Dell je tretím najväčším producentom počítačov na svete a ponuka znie – 24,4 miliardy dolárov.

Michael Dell (vľavo) Photo by Kevin Krejci – flickr.com

Spolu s ním sa na odkúpení ma podieľať private equity investor, spoločnosť Silver Lake. Za jednu akciu ponúkajú 13,65 dolárov, čo je ocenenie s prémiou 25 %, oproti hodnote akcie z januára, kedy sa správy o obchode objavili prvýkrát.

+4 banky a Microsoft

Zvyšná časť peňazí bude získaná formou úveru od štyroch bánk a od spoločnosti Microsoft, ktorá poskytne 2 miliardy. Michael Dell je v súčasnosti generálny riaditeľ a predseda predstavenstva firmy, ktorá vlastní 14 % akcií. Aj spoločnosť Dell spravila z jej zakladateľa za posledných 29 rokov jedného z najbohatších mužov v Amerike.

Analytici uviedli, že tento krok poskytne Dellovi väčšiu flexibilitu pri presadzovaní vlastnej stratégie vo firme. Transakcia však ešte bude musieť podliehať súhlasu akcionárov a regulačných orgánov.

Michael Dell založil spoločnosť v roku 1984, pôvodne ešte pod názvom „PC Limited“ vo veku 19 rokov z jeho izby na internáte univerzity v Texase. Neskôr z univerzity odišiel s cieľom rozvíjať svoje podnikanie, vrátane inovatívnych notebookov a rozšírenia do zahraničia.

V poslednom desaťročí však spoločnosť Dell čelí čoraz silnejšej konkurencii lacnejších ázijských výrobcov PC, ako je Lenovo a tiež od úspešných inovatívnych spoločností ako Apple a Samsung.

Spoločnosti sa prestalo dariť a strácala svoj smer. Dell náhle z jedného dňa na druhý odstúpil z manažmentu spoločnosti a nasledovalo niekoľko jeho neúspešných projektov. Po prvých správach o záujme z augusta minulého roka sa informácie opäť objavujú v súčasnosti, avšak už s väčšou pravdepodobnosťou úspešnej realizácie.

Foto: Kevin Krejci

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre